Apeluju na vlast: GSP-u fali 600 radnika, počnite da rešavate

B92 10.12.2018 14:15
Apeluju na vlast: GSP-u fali 600 radnika, počnite da rešavate


Sindikat 'Nezavisnost' Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd saopštio je da Srbiji trenutno nedostaje više od 6.000 profesionalnih vozača.Kako navode, samo u GSP-u nedostaje između 200 i 300 vozača i još toliko radnika u održavanju vozila. 

Taj sindikat je zahtevao da menadžment preduzeća i gradske vlasti počnu da rešavaju problem beogradskog prevoza regulisanjem i utvrđivanjem realnog broja zaposlenih, visine zarada, uslova rada prilagođavanjem reda vožnje potrebama građana i "vraćanjem naplata karata u GSP". 

"Sva druga 'rešenja' i favorizovanje privatnih prevoznika konstantnim upumpavanjem novca na njihove račune, gde recimo svakog dana iz gradske kase od 21,8 miliona dinara (i to je novac koji se privatnim prvoznicima isplaćuje samo za pređenu kilometražu, mimo novca koji dobijaju po drugim osnovama) još će produbiti krizu koju će nažalost najviše osetiti naši sugrađani", navodi se u saopštenju "Nezavisnosti". 

Prema saopštenju, odlazak profesionalnih vozača u inostranstvo u potrazi za boljim uslovima rada može da izazove "ozbiljnu destabilizaciju" javnog i drumskog prevoza u državi. 

"Odlazak kvalifikovanih vozača sa iskustvom i praznina koja ostaje dodatno će se produbljivati u vremenu pred nama, jer ne postoji nikakva strategija kroz obrazovni sistem za školovanje đđjaka za vozače kroz odgovarajuće smerove saobraćajnih škola", upozorio je taj sindikat.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak