Za 10 godina u porodičnom nasilju u Srbiji stradalo 350 ŽENA

Blic 09.12.2018 15:29
Za 10 godina u porodičnom nasilju u Srbiji stradalo 350 ŽENA


Trideset žena ubijeno je ove godine u porodičnom nasilju, a u proteklih deset godina od nasilja je stradalo više od 350 žena u Srbiji. Ovi zabrinjavajući podaci rečeni su uoči Međunarodnog dana nasilja nad ženama.Povodom svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja traje od 25. novembra, posetili smo jednu Sigurnu kuću. Samo neke od najhrabrijih žena i majki koje su odlučile da se istrgnu iz kandži nasilnika ispričale su svoju priču. Njihove priče su bolne, ali sve žene su složne u jednom - nemojte čekati, prijavite nasilnika.

Bolni su i podaci koji pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji pretučena ili je doživela neki od osnovnih oblika nasilja. Takođe, skoro 95 odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama.

„DA SIGURNE KUĆE BUDU PRAZNE KUĆE“

Povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ Sigurnu kuću u Pančevu u petak je posetio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Tom prilikom ministar je istakao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice, i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.

- Svaki put kad dođemo ovde u posetu, razmišljamo šta još možemo da uradimo i kao država i kao Ministarstvo da pomognemo žrtvama. Treba svi zajedno da radimo na tome da se ovaj problem iskoreni i da uopšte ne postoji. Uz pomoć svih ljudi koji ovde rade i drugih institucija verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne - rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo intenzivno radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu, koji će biti u indirektnoj vezi sa istaknutim problemom.

- Ženama koje su ovde prvenstveno je najteže da se ekonomski osamostale. Pokušaćemo da više radimo na saradnji centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bismo imali potrebnu sponu u saradnji i omogućili da te žene dobiju lakše zaposlenje - rekao je Đorđević.

REZULTATi zakona

Državni sekretar Stana Božović, zadužena za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti, ukazala je da se Ministarstvo i Vlada Republike Srbije snažno bore protiv nasilja.

- Žrtvu je prvo potrebno zaštititi i zbrinuti u sigurnoj sredini, pružiti sve elemente zaštite njoj i njenoj deci, a odmah zatim osnažiti je, naći joj posao preko institucija ukoliko je nezaposlena, ili obezbediti dokvalifikaciju, s obzirom na to da su žrtve uglavnom žene sa niskim obrazovnim profilima i bez posla - rekla je Božovićeva.

Ona dodaje da ono je dobro što Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2017. godine, koji ima novu dimenziju i nove mehanizme kada je u pitanju borba protiv nasilja, daje već prve rezultate.

- Više od 30 odsto stvari je više i bolje urađeno i ovo nije pitanje rada jedne institucije. U ovu borbu uključeno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštvo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i naravno velika uloga centara za socijalni rad - istakla je ona.

IZREČENO 23.118 HITNIH MERA

Dve nedelje ranije, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da je zbog nasilja u porodici ove godine ukupno izrečeno 23.118 hitnih mera, od čega je oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana. Dodao je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama.

- Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke - rekao je Stefanović.

On je istakao da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

- Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji ‘čaroban štapić’ da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre - naveo je Stefanović.

Stefanović je istovremeno najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elementima nasilja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da bi se doprinelo smanjenju nasilja nad ženama, “neophodno je da se svi nadležni, intelektualci i stručna javnost iz različitih društvenih oblasti, ali i političari i pojedinci iz javnog života, aktivno zalažu za promenu društvene klime i patrijarhalnih obrazaca u kojima je žena u potčinjenom položaju i u kojima se nasilje često relativizuje”.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je Srbija u proteklom periodu ostvarila napredak u pogledu unapređenja zakonskog okvira u oblasti borbe protiv nasilja u porodici i mnogo više pažnje i podrške se pridaje žrtvi, ali i dalje zabrinjavaju podaci o broju žena žrtava nasilja, kao i smrtni ishodi.

Savetovalište protiv nasilja u porodici - SOS telefon i sigurna kuća 0800/ 011 011 besplatan poziv radnim danima 10-19 h

011/ 2769 466 radnim danima 10-19 h

062/304560 noću 19-10 h

Autonomni ženski centar

- SOS telefon 011/ 266 2222

radnim danom 10-20 h

Antitrafiking centar (ATC) - SOS telefon za žrtve trgovine ženama 011/ 3239 002 radnim danima 10-18 h

ASTRA Akcija protiv trgovine ženama - SOS telefon 011/ 3347 817 radnim danima 14-20 h

Incest trauma centar - SOS telefon 011/ 446 1332 – 24 h

Policiji se možete obratiti putem opšteg broja 192, ili na poseban

SOS telefon 0800/ 100 60


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak