Konstituisanje vlasti zapelo u Federaciji BiH

Politika 09.12.2018 14:57
Konstituisanje vlasti zapelo u Federaciji BiH


Kada će biti oformljen Dom naroda parlamenta BiH, potpuno je neizvesno zbog toga što u FBiH još uvek nema dogovora o načinu izbora delegataNovi saziv Predstavničkog, to jest donjeg doma parlamenta BiH, koji je konstituisan juče u Sarajevu, činiće 42 poslanika iz 14 stranaka, od kojih 14 predstavnika dolazi  iz Republike Srpske, a 28 iz Federacije BiH. Iz RS najveći broj izabranih poslanika (šest) ima SNSD Milorada Dodika, a iz FBiH – SDA Bakira Izetbegovića (osam).

U prvih osam meseci na poziciji predsedavajućeg Predstavničkog doma biće Borjana Krišto (HDZ), a na pozicijama njenih zamenika Nebojša Radmanović (SNSD) i Denis Zvizdić (SDA).

Nezadovoljni radom Centralne izborne komisije (CIK), poslanici SDP-a Nermina Nikšića i PDP-a Branislava Borenovića odbili su juče da preuzmu sertifikate od članova te komisije. Pridružio im se i poslanik SDS-a Dragan Mektić. Iz SDP-a najavljuju i podnošenje krivične prijave protiv CIK-a, a sertifikate će, kažu, preuzeti naknadno.

Kada će biti konstituisan i Dom naroda parlamenta BiH, potpuno je neizvesno zbog toga što u Federaciji BiH još uvek nema dogovora o načinu izbora delegata u federalni Dom naroda, a time ni izbora delegata iz tog entiteta u Dom naroda na nivou BiH. Zakonski rok za izbor delegata u federalni Dom naroda istekao je juče.

Za razliku od Srpske, u kojoj se uspostavljanje nove vlasti na svim nivoima privodi kraju (poznata su i imena delegata koji će u Domu naroda parlamenta BiH zastupati srpske interese), u Federaciji BiH nastavljaju se sporenja oko načina raspodele mandata za novi saziv federalnog Doma naroda.

I dalje se ne zna da li će se ta raspodela izvršiti na osnovu predratnog popisa stanovništva (1991. godina) ili onog iz  2013. godine, kome je naklonjena i većina članova CIK-a.

Pre nekoliko dana direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Emir Kremić javno je izjavio da je popis iz 1991. godine „jedini legitiman” za proces izbora delegata.

Za onaj iz 2013. godine, u koji je uloženo 25 miliona evra, on kaže da je „neprikladan i nekvalifikovan za izborni proces u BiH” zato što „nije proveden u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, to jest s Aneksom sedam tog sporazuma.

U tom aneksu stoji da će se izbori u BiH sprovoditi na osnovu popisa iz 1991. godine „sve do njegove potpune realizacije”, što znači  do povratka svih raseljenih.

U ovom trenutku povratak svih raseljenih izvestan je i manje nego formiranje nove vlasti u Federaciji BiH. Sve dok se ne konstituiše federalni Dom naroda u tom entitetu, ne može se formirati ni nova vlada niti izabrati predsednik i potpredsednici FBiH, jer njihov izbor potvrđuje Dom naroda.

A to, prema procenama mnogih, može potrajati mesecima, možda čak i godinu dana, ukoliko uskoro taj „nepopunjeni deo slagalice” ne reši ili CIK ili Ustavni sud. Sve dotle Vlada FBiH Fadila Novalića biće u tehničkom mandatu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je mogućnost skorog formiranja Sveta ministara BiH, što je nakon jučerašnjeg konstituisanja Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji potvrđuje imenovanje Saveta ministara i njegov sastav, sasvim izvesno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak