Đurić: Briselski dijalog 'na ledu', formiranje vojske Kosova opasno po region

Radio 021 09.12.2018 13:33
Đurić: Briselski dijalog 'na ledu', formiranje vojske Kosova opasno po region


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da bi razumna odluka bila da Priština momentalno ukloni protivpravne trgovinske blokade za robu iz centralne Srbije, a da je najavljeno formiranje kosovske vojske opasnost po čitav region.  Dodaje da Beograd od dijaloga nije odustao, ali da je to jednostrano učinila Priština.
 
On je za list Politika rekao da, ako u Prištini ima razuma, oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.
 
"Svedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svetskih prestonica da se takse povuku. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podršku svojih sponzora da istraju u bezumlju", rekao je Đurić.
 
Đurić je kazao da je formiranje vojske Kosovo nezakonito, u suprotnosti s Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244, kojim je okončan rat na Kosovu i Metohiji, ali i u suprotnosti s ustavom koji je Priština sama donela.
 
"Kfor bi, zaista, ako ćemo se držati međunarodnog prava, morao da razoruža svaku albansku paravojsku na Kosovu i Metohiji, a ne da pomaže fomiranje takvih snaga. Ne možete neodgovornim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke i očekivati da će ga oni koristiti samo za egzercire", rekao je Đurić.
 
Na pitanje da li će Beograd reagovati ako Priština pošalje vojsku na sever, Đurić je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno poručio da Srbija nikome neće dopustiti nove "Bljeske" i "Oluje" i to svakom pametno treba da bude dovoljno.
 
"Mi ne želimo sukobe ni sa kim, posebno ne sa NATO i SAD, ali Srbi nikad nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi", rekao je Đurić.
 
Upitan u kakvom je stanju pregovarački proces i da li je Briselski dijalog mrtav, Đurić je kazao da bi rekao da je pregovarački proces "na ledu".
 
"Verujem da će, ipak, svi shvatiti da nema drugog načina da se problemi i nesuglasice na Kosovu i Metohiji reše. Mi svakako od dijaloga nismo odustali, to je jednostrano učinila Priština", rekao je Đurić.
 
Poručio je da iako se vrši sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije, niti će se Srbi iseliti, niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak