Protesti u Budimpešti zbog 'robovlasničkog zakona'

RTV 08.12.2018 20:09
Protesti u Budimpešti zbog 'robovlasničkog zakona'


Oko 3.000 ljudi je, u organizaciji nekoliko sindikata, učestvovalo u današnjim demonstracijama u Budimpešti zbog najavljene izmene Zakona o radu.Novi pravni akt, o kojem će se poslanici izjašnjavati u sredu, popularno je nazvan "robovlasničkim zakonom", jer navodno daje prevelika ovlašćenja poslodavcima na štetu radnika.

Miting je blagovremeno najavljen i trebalo je da počne u 10 časova na Košutovom trgu ispred parlamenta, ali je policija zatvorila čitav prostor iz bezbednosnih razloga, uz obrazloženje da se u najvišem predstavničkom telu zemlje kao gost nalazio predsednik Donjeg doma poljskog Sejma. Blokada trga trajala je od šest sati do 14,30, pa su se demonstranti odlučili da protest održe na obližnjem Jasai Mari trgu, gde se nekada nalazilo sedište Centralnog komiteta Mađarske socijalističke radničke partije, kasnije pretvoreno u Klub poslanika.

Za mikrofonom se našlo više sindiklnih lidera, koji su najavili proteste širokih razmera ukoliko se zakonski tekst prihvati u predloženom obliku, a jedna grupa je pokušala silom da uđe na Košutov trg, pa je došlo do sukoba s policijom, srećom bez većih posledica.

Demonstranti su nosili žute prsluke, poput učesnika protesta u Parizu, ali ne iz solidarnost ili pukog oponašanja. Kako je sinoć na ATV televiziji objasnio jedan od aktivista, inače potpredsednik opozicione Mađarske socijalističke partije Imre Komjati, žuti prsluci su se koristili još ranije kako bi članovi povorke bili vidljivi u saobraćajnoj gužvi, a potom je taj deo odeće postao svojevrsni simbol otpora aktuelnim vlastima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak