Širi se talas antivladinih protesta - žuti prsluci i u Belgiji i Holandiji

N1info 08.12.2018 19:58
Širi se talas antivladinih protesta - žuti prsluci i u Belgiji i Holandiji


Francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto se demonstracije održavaju i u susednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP. U Belgiji je policija počela da hapsi demonstrante.Belgijska policija upotrebila je suzavac i vodene topove protiv demonstranta koji su tražili ostavku premijera Šarla Mišela i pokušali da, po uzoru na učesnike protesta "žutih prsluka" u Parizu, probiju barikade, javlja AP, navodeći da se talas antivladinih protesta iz Francuske širi na susedne zemlje Belgiju i Holandiju.

Demonstranti su u Briselu bacali su kamenje, saobraćajne znake, baklje i ostalu pirotehniku na policiju koja je blokirala pristup administrativnom centru Evropske unije. Protesti su počeli na različitim lokacijama u gradu, a demonstranti su se približili takozvanoj evropskoj četvrti, dok agencije javljaju i da je blokiran put i pruga prema jednom od šoping centara, u vreme aktuelnih božićnih kupovina.

Portparolka briselske policije Liz Van de Kir rekla je da se na tom području okupilo oko 400 demonstranata, a stotinak ih je uhapšeno zbog posedovanja "opasnih predmeta". 

Protesti su zabeleženi i u nekoliko holandskih gradova - u Roterdamu je par stotina demonstranata u žutim prslucima pevalo u centru grada i delilo sveće prolaznicima. Na mirnim demonstracijama ispred holandskog parlamenta u Hagu okupilo se stotinak demonstranata, a agencije javljaju da su najmanje dva demonstranta uhapšena tokom protesta u centru Amsterdama. 

Agencija AP konstatuje kako "razlozi za proteste nisu sasvim jasni". 

"Ni Belgija, ni Holandija nisu predložile povećanje poreza na gorivo, što je bio katalizator masovnih i nasilnih demonstracija u Francuskoj u poslednjih nekoliko nedelja", konstatuje AP. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak