Pariz: 'Tenkovi' na ulicama, bačen prvi suzavac

Mondo 08.12.2018 12:48
Pariz: 'Tenkovi' na ulicama, bačen prvi suzavac


Centar Pariza danas je blokiran zbog najavljenih antivladinih demonstracija pokreta "Žuti prsluci". Strahuje se od velikog nasilja a policija, prvi put od 2005, koristi oklopna vozila. "Preventivna" uhapšeno 500. Bačen prvi suzavac.Oko pet hiljda demonstranata iz pokreta "Žutih prsluka" i njihovig pristalica maršira niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza. Jake snage policije nastoje da ih odbiju od pravca predsedničke palate, javljaju francuski mediji.

Centar je blokiran od ranog jutra pa mnogi demonstranti nisu ni mogli lako da stignu do glavne kolone.

Prva koškanja počela su već oko 10:30, kada je policija ispalila i patrone suzavca.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante na Trgu Etoal u Parizu, prenose francuski mediji.

Policajci su štitovima pokušali da odgurnu grupu demonstranata, a suzavac su upotrebili kada su učesnici protesta pokušali da prođu policijsku barikadu.

Veliki broj demonstranata pokušao je da preko Jelisejskih polja dođe do palate francuskog predsednika, ali ih je u toj namjeri sprečila policija.

Većina demonstranata ostali su mirni i za sada nema naznaka nasilnih protesta kakvi su se dogodili pre sedam dana.

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters, dok je BBC kasnije javio da demonstranata ima bar 5.000.

Navodi se da se sve ovo dešava na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

Pariz ali i drugi gradovi, nalaze se pod drastičnim merama obezbeđenja, pošto vlasti nastoje da spreče izbijanje novog nasilja, poput onog prošlog vikenda.

"Žuti prsluci" defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

PARIZ POD BLOKADOM

U prestonici je  raspoređeno dodatnih 8.000 pripadnika policije, a prefekt pariske policije izdvojio je 14 zona visokog rizika koje su potpuno raščišćene pre početka protesta.

AP navodi da će širom Francuske biti mobilisano 89.000 policajaca, za razliku od prošlog vikenda kada je na ulicama gradova bilo 65.000 pripadnika policije.

U tim protestima je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 osoba je uhapšeno u najgorem uličnom nasilju viđenom u Francuskoj poslednjih decenija.

Pored zatvaranja Ajfelove kule za posetioce, mnoge radnje i muzeji, uključujući Luvr, takođe neće raditi iz bezbednosnih razloga.

"Moramo da zaštitimo kulturna mesta u Parizu, ali i svuda u Francuskoj", rekao je francuski ministar kulture Frank Rieste za RTL radio.

Vozila Žandarmerije primećena su jutros pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila vojne policije već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi "Figaro".

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.


"ŽUTI" SE PRELIVAJU NA KOMŠIJE

Francuski pokret "Žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP.

Agencija navodi da nijedna od ove dve zemlje nije predložila povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnim i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se "Žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Navodi se da će neki od protesta biti održani ispred glavnih institucija Evropske unije, koje ne rade subotom, a drugih bi moglo da bude u centru Brisela tokom vikenda koji je zbog približavanja Božića trebalo da obeleži šoping.

Makron hrabri policajce

Francuski predsednik Makron sastao se u petak uveče sa pripadnicima policijske jedinice za razbijanje demonstracija koji će danas biti raspoređeni na ulicama Pariza. Makron je u nenajavljenu posetu policiji stigao bez pratnje novinara.Iz kancelarije francuskog predsednika je saopšteno da je oko jednog sata trajao sastanak sa grupom od oko 60 policajaca koji su bili angažovani na obezbeđivanju protesta prošlog vikenda u Parizu. Makron je ohrabrio policajce i zahvalio im na radu, prenosi AP.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak