Vučić: Odavno jasno da Amerikanci stoje iza Albanaca, ponašaju se po pravilu sile jačeg

RTV 07.12.2018 18:22
Vučić: Odavno jasno da Amerikanci stoje iza Albanaca, ponašaju se po pravilu sile jačeg


Ramuš Haradinaj je potpuno u pravu kada kaže da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Priština kršila međunarodno pravo, primetio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je krajnje vreme da se pomirimo s tim.Istakao je da je odavno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami.

"Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću", rekao je predsednik Srbije i istakao:

"Da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite".

On je podsetio da smo jednom to pokušavali, i da nismo uspeli.

"Srbija je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba", podvukao je Vučić.

Rekao je da ne zna kakve će sve poruke dalje da šalju, i dodaje da zbog toga moramo da bežimo od bilo kakvih problema, jer znamo da su mnogo moćni, da neće mnogo da brinu ako nas udare na bilo koji način.

"To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima bilo bi smešno. Suviše smo mali. Njihova ekonomija je 21 bilion dolara", ukazao je on.

Istakao je da nema sumnje da je Haradinaj u pravu da će SAD biti na njihovoj strani, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

"To da su oni silni i jaki, što Albanci kažu da će SAD da ih zaštite u svakom trenutku, nije ništa čudno. Nisam slučajno govorio da im je Amerika i tata, mama, strina, stric, ujak, ujna", rekao je Vučić.

"Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija da promeni mišljenje SAD. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo saterani, moramo da se sačuvamo i zaštitimo", naglasio je on.

Rekao je da "ni najmanje nije srećan" ni zbog izjave američkog ambasadora u Prištini po pitanju formiranja kosovske vojske.

"Moje pitanje bi njemu bilo - gde to piše u vezi vojske, a on bi odgovorio da nigde ne piše, i da ga nije briga, jer su oni priznali kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava", rekao je Vučić u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara u vezi aktuelne situacije na Kosovu.

Kazao je da na to sve on samo može da govori istinu, pa tako i njima kaže sve u lice.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori za interese svog naroda.

Preneo je da je imao dobar razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa ruskim partnerima i odlične razgovore sa kineskim partnerima.

Srbija najbezbednija u Evropi, želimo još bolje rezultate

Srbija je najbezbednija zemlja u Evropi, ali trudićemo da ostvarimo još bolje rezultate na tom polju, rekao je Vučić na pitanje novinara kako komentariše pisanje medija da je broj krivičnih dela i ubistava u zemlji u porastu.

"Postoji kampanja u Srbiji u kojoj bi trebalo da se govori o užasnoj nebezbednosti Srbije. Srbije je danas najbezbednija u Evropi", rekao je Vučić, navodeći zvanične podatke o broju izvršenih krivičnih dela ubistava.

Kako kaže, najlošija u tom pogledu je bila 2001. godina kada je bilo 215 ubistava, 2009. godine je bilo 142 ubistva, dok je najbolja 2107. godina sa 72 ubistva.

Kako je rekao, ove godine je bilo 103 ubistva.

Podaci pokazuju da je broj ubistava za 30 odsto niži nego pre nekoliko godina, a za 45 odsto je manji u odnosu na 2001. godinu.

"Da li može i mora da bude bolje? Može i mora.Trudićemo se da Srbija bude još bezbednija, da pohapsimo i proteramo koji unose nespokojstvo. Ovo su zvanični podaci, a pitanje je da li neko želi da pravi ovakvu ili onakvu atmosferu", rekao je Vučić.

Nikad ne možemo da budemo zadovoljni, uvek želimo bolje rezultate, zaključio je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak