Zaev: Nećemo biti 'Severnomakedonci', ali ni 'firomci'

RTS 07.12.2018 18:12
Zaev: Nećemo biti 'Severnomakedonci', ali ni 'firomci'


Niti ja, niti vi, niti moja deca neće biti "Severnomakedonci", poručio je makedonski premijer Zoran Zaev odgovarajući na pitanje kako se osećao nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmene makedonskog Ustava."Tačno je da imamo pridev severna, ali mi ostajemo Makedonija", rekao je Zoran Zaev, a preneo portal Plusinfo.

"Videli smo da 27 godina tonemo, možemo i da nastavimo da tonemo, ali da bismo obezbedili bolje uslove života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake", objasnio je Zaev.

Podsetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredeljenje.

"Nećemo biti 'Severnomakedonci', a nećemo nositi ni uvredljivo ime 'firomci' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Premijer je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani treba da razmisle šta ostavljaju svojoj deci, nakon čega je njegov govor pozdravljen velikim aplauzom.

Makedonski premijer izjavio je da su prioriteti njegove vlade transparentnost političkog odlučivanja, funkcionalni pravosudni sistem, efikasna borba protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.

"Usvajamo novi zakon o sprečavanju korupcije koji se izrađuje u saradnji sa nevladinim organizacijama, kako bi se uspostavilo nezavisno telo za borbu protiv korupcije", rekao je Zaev.

Nacrt zakona, dodao je, sadrži preporuke Evropske unije. Zakon bi trebalo da omogući nadležnom telu veće kompetencije kako bi moglo da prati finansiranje političkih partije, bankovne račune pojedinaca, pravne subjekte i finansijske institucije bez kršenja pravila o tajnosti podataka banke.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak