Uzbuna u Francuskoj! Brutalno hapšenje studenata

Mondo 07.12.2018 17:28
Uzbuna u Francuskoj! Brutalno hapšenje studenata


Na internetu se pojavio video snimak brutalnog hapšenja studenata koji su u Parizu protestovali i izazvao uzbunu i bes uoči novih protesta najavljenih za vikend.Na snimku koji je napravljen u utorak, u mestu Mant-La-šoli na obodu Pariza, vidi se grupa studenata koja kleči na kolenima sa rukama povijenim iza glave, okružana pripadnicima policije u punoj opremi, čija se lica ne vide od ski maski koje nose kao deo opreme, prenosi AP.

U jednom od snimaka čuje se policajac koji kaže "Evo razreda koji se lepo ponaša".

Video snimak proširio se društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika od strane trgovinskih sindikata i levičarskih stranaka na račun policijske brutalnosti, navodi agencija.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastane kazao je u petak da je u tom mestu uhapšena 151 osoba i dodao da su neki od njih nosili oružje.

Takođe je naglasio da niko od studenata nije povređen.

Studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju nedeljama, a oni protestuju zbog reformi obrazovnog sistema.

Generalni sekretar najvećeg trgovinskog sindikata Francuske Se-že-Te (CGT) Filip Martine je komentarišući taj video snimak, u intervjuu za francuski "Mond" kratko kazao "jednostavno ne tučete decu".

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, što je bio i povod za proteste,  za subotu su zakazani novi protesti.

Antivladini proteste počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmera sa širokim nizom pritužbi i gnevom protiv Makrona.

Tokom tronedeljnih protesta četiri osobe su izgubile život, a protesti su uputili ogroman izazov Makronu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak