'Žuti prsluci' nastavljaju protest: Moratorijum na akcize nije dovoljan

N1info 06.12.2018 15:18
'Žuti prsluci' nastavljaju protest: Moratorijum na akcize nije dovoljan


Posle jučerašnje odluke Francuske vlade da na šest meseci suspenduje rast cena goriva, "žuti prsluci" poručuju predsedniku Makronu da to nije dovoljno.Opoziciona Republikanska stranka zatražila je danas uvođenje vanrednog stanja u zemlji, jer se u subotu očekuju novi protesti. Ali blokade i protesti nastavljeni su širom Francuske, a najkritičnije je bilo u Tuluzu.

Nezadovoljni merama koje je juče objavila vlada studenti od sinoć blokiraju ulice i pale vatre u centru Tuluza. Snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju da je policija studente pokušala da rastera gumenim mecima i suzavcem.
Lokalne vlasti tvrde da je deo gimnazije Sent Egziperi u predgrađu Tuluza spaljen.

"Duboko sam razočaran jučerašnjom objavom Vlade, jer iskreno to je kratkoročna mera. Ne postoji strateška vizija zapošljavanja", rekao je 49-godišnji vlasnik kompanije Stanislas de Pioger.

Građani, koji masovno podržavaju proteste, sada očekuju da "žuti prsluci" reše duboku i dugogodišnju političku i socijalnu krizu, koja nagriza Francusku.

"Žuti prsluci su sve samo ne glupi. Do moratorijuma je trebalo da dođe pre mesec dana, sada je ovo ništa", rekao je jedan učesnik demonstracija.

Demonstranti tvrde da pored uvećanih poreza za struju, gas i drugu robu, odustajanje od povećanja akciza na gorivu predstavlja tek kap u moru, koja neće napuniti ispražnjene džepove građana. Niko zapravo ne veruje da je vlada promenila kurs.

"Ako mere koje smo preduzeli i koje idu na teret javnih finansija, a za koje smo ubeđeni da će dati rezultat, ipak ne budu funkcionisale, nismo glupi: Promenićemo ih. Ali ocenu o tome mora da da parlament", rekao je porparol francuske vlade.

Danas su i sindikati radnika u trgovini i poljoprivrednici najavljuju da će se pridruže protestima.

Studenti koji su se protivili reformama obrazovnog sistema ostali su mobilisani, sindikati vozača pozvali su na štrajk a najveći poljoprivredni sindikat u Francuskoj je pretio da će sledeće nedelje pokrenuti proteste.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak