Volstrit potresen padom, zabrinut zbog nagoveštaja recesije u SAD

Beta 06.12.2018 14:50
Volstrit potresen padom, zabrinut zbog nagoveštaja recesije u SAD


Uznemirenje je u utorak bilo obeležje lošeg dana na Volstritu zbog "primirja u trgovinskom ratu" Peking-Vašington i signala da je moguće trajnije usporavanje američkog privrednog rasta.Na zatvaranju Njujorške berze vodeći indeks Volstrita, "Dau Džons indastrial averidž", izgubio je 3,10 odsto i pao na 25.027,07 poena što mu je jedan od najgorih rezultata u poslednjih godinu dana.

Indeks "Nasdak", mahom na osnovu deonica tehnoloških firmi, pao je za čak 3,80 odsto, na 7.158,43 poena.

Širi indeks "S i P 500" pao je za 3,24 procenta, na 2.700,06 poena.

Posle proglašenja trgovinskog "primirja" od 90 dana između Pekinga i Vašingtona, "ljudi počinju da seciraju detalje i shvataju da će biti teško postiči konačni dogovor u tom roku", rekao je Nejt Toft iz "Manulajf AM".

Lično je američki predsednik požurio pohvali svoje pregovaračke veštine, i u ponedeljak objavio "veliki korak napred" u odnosima sa svojim kineskim partnerom, ali je bio obazriviji u utorak o šansama za uspeh pregovora.

Prvi put, Donald Tramp je pomenuo mogućnost produženja "primirja" do 1. marta, pre no što poveća carinske dažbine sa 10 na 25 odsto na uvezene kineske proizvode vrednosti 200 milijardi dolara

Mnogi posmatrači su bili zabrinuti u ponedeljak zbog prekratkog roka od tri meseca za postizanje sporazuma o trgovini s Kinom.

A bez sporazuma te dve zemlje, dodatno ubrzanje trgovinskih sankcija povećalo bi izglede za slabljenje i američke i globalne ekonomije.

Strah od usporavanja se odmah pokazao na kamatnim stopama u SAD, čije dugoročne stope generalno odražavaju očekivanja investitora od rasta i inflacije.

Kamatna stopa na desetogodišnje hartije od vrednosti je naglo opala, na 2,907 odsto, a jaz između te stope i one na dvogodišnje je postao najniži od 2007. godine.

Kretanje stope desetogodišnjih na mnanje od stope na dvogodišnje, špto se obično naziva "ukrštanje krivulje prinosa", smatra se predznakom recesije u Sjedinjenim Državama. To se nije desilo još od izbijanja poslednje finansijske krize 2007-2008. godine.

"Iako je prerano govoriti o recesiji, tržište nam jasno ukazuje da će se rast i inflacija usporiti iduće godine", rekao je Karl Heling iz LBBW.

Kamatna stopa na američke dvogodišnje obveznice fluktuirala je pred zatvaranje betze oko 2,793 odsto, na desetogodišnje je bila na 2,910 odsto, a na 30-godišnje 3,166 procenata.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak