Privatnici i na tramvajskim i trolejbuskim linijama

Politika 06.12.2018 14:23
Privatnici i na tramvajskim i trolejbuskim linijama


Predložene dopune republičkog akta predviđaju da se privatnicima omogući da prevoze putnike trolejbusima i tramvajima. – Gradska vlast nema nameru da to ustupi, iako je prestonica jedina u Srbiji na koje bi zakonske izmene trebalo da utičuElektrobusi koji Beograđane prevoze od Vukovog spomenika do novobeogradskog „Belvila” na liniji Eko1, vrsta su vozila u javnom prevozu na koje sugrađani nemaju gotovo nikakve zamerke. Jedna od retkih je što ekoloških autobusa nema više na ulicama. To bi trebalo da se promeni ubrzo jer već duže nadležni ponavljaju kako će glavni grad uskoro dobiti 80 novih elektrobusa. Oni će, kako je istaknuto, biti naslednici trolejbusa čija kontaktna mreža, navode gradski oci, „godinama ruži centar grada”.

Ako prestonica planira da uskoro u istoriju pošalje trolejbuse, koji prestoničkim ulicama špartaju već 72 godine, otvara se pitanje – koja je onda svrha predloga dopuna Zakona o komunalnim delatnostima? Jer, ovim izmenama je predviđeno da se i privatnicima omogući da prevoze putnike trolejbusima i tramvajima, a Beograd je jedini grad u republici koji ima trolejbuse kao prevozno sredstvo.

Do sada je, prema zakonu, prevoženje putnika tramvajima i trolejbusima moglo da obavlja samo javno gradsko preduzeće, ali ne i privatnici, dok bi ubuduće, ako zakonske izmene zažive, to mogli da čine i privatni prevoznici.

Kako je Beograd i jedini grad u Srbiji u kome voze tramvaji, jasno je da ove izmene za sada mogu da se sprovedu u praksi samo u prestonici. Ali, kako su ovih dana predstavnici grada ukazali da je njihov plan da sav šinski sistem, uključujući i tramvaje i „BG voz”, objedine u nedavno osnovano preduzeće „Beogradski voz i metro” i da njime grad i dalje upravlja, tek onda se postavlja pitanje zašto se zakon menja. Osim ako grad prvo ne misli da objedini šinski prevoz u Beogradu u jedno preduzeće, a da onda posle nekog vremena u okviru javno-privatnog partnerstva deo posla ustupi privatnim prevoznicima, što je trenutno slučaj sa autobusima.

Šta god da je namera i ideja zakonodavca i nadležnih u gradu, to se nikako ne sviđa Udruženim sindikatima Srbije „Sloga”, koji su se juče oglasili. Oni se, kako su naveli u saopštenju, najoštrije protive nameri da se elektroprevoz u Beogradu (tramvaji i trolejbusi) ustupi privatnom sektoru.

– To bi označilo kompletnu privatizaciju GSP „Beograd” uz namerno urušavanje preduzeća i prikrivenu pljačku. Podsećamo da je aktuelna vlast u Skupštini grada već donela katastrofalnu odluku da se, zbog kako su naveli, „unapređenja kvaliteta prevoza”, pojedine linije povere privatnim prevoznicima. Obrazlažući odluku naveli su da se od privatnih prevoznika očekuje da imaju klima-uređaje, brojače putnika i veći broj vozila, a time i veći kvalitet javnog prevoza. Međutim, svedoci smo da se kvalitet javnog prevoza nije unapredio i poboljšao – ističe ova sindikalna organizacija u saopštenju dodajući da se poslednjih šest godina svakim potezom uništava GSP kako bi se on slomio.

Korist i za privatnike i za javna preduzeća

Kako je objašnjeno u predlogu izmena Zakona o komunalnim delatnostima, cilj uvođenja privatnika i u ove delove javnog prevoza jeste da se smanji fiskalni pritisak na lokalne budžete, da se podigne kvalitet usluge i da se pospeše infrastrukturna ulaganja.

Ocena je da će dolaskom privatnika koristi imati javna preduzeća, koja će moći da unapređuju svoju uslugu, ali i privatnici koji će imati više prostora za ulaganje.

– Do razvoja ovakve saradnje, odnosno poveravanja određenih delatnosti javnog sektora, dolazi usled nedostatka javnih sredstava za finansiranje javnih usluga i komunalne infrastrukture. Lokalne samouprave su pod stalnim pritiskom da podignu nivo kvaliteta komunalnih delatnosti i unaprede pružanje javnih usluga, a raspolažu ograničenim sredstvima, pa će povezivanje javnog i privatnog sektora omogućiti trajnu podršku razvoju i primeni lokalnih strategija održivog razvoja radi unapređenja kvaliteta života građana – ukazuje se u predlogu dopune zakona.

Elektrobusi iz Zemuna

Plan nadležnih u gradu i državi je i da se električni autobusi, koji bi trebalo da zamene trole, proizvode i u „Ikarbusu”. Kako je pre oko tri meseca najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kinezi bi trebalo da preuzmu zemunsku fabriku i da je pretvore u kompaniju koja će praviti elektrobuse i izvoziti ih. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak