Krivokapić: U Crnoj Gori vlada parlamentarna diktatura

Politika 06.12.2018 13:54
Krivokapić: U Crnoj Gori vlada parlamentarna diktatura


Lider opozicione Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić poručio je danas da hapšenje Nebojše Medojevića, bez prethodnog skidanja imuniteta, može imati štetne posledice po aktuelnu vlast i da se tako nešto nije dešavalo ni 90-tih godina.Krivokapić, koji je u dužem periodu bio predsednik parlamenta dok je njegova SDP bila u koaliciji sa i sada vladajućim DPS-om, kaže da je takvim postupanjem ta stranka praktično „završila urušavanje parlamenta”.

Lider SDP-a je za podgoričke Vijesti rekao „da je u Crnoj Gori urušen parlament i time ustavni sistem podele vlasti”, te da ni funkcioner DF Milan Knežević, za kojim je izdat nalog za hapšenje, a koji se još uvek nalazi u zgradi parlamenta jer ne želi dobrovoljno da se preda, „po logici dešavanja nije zaštićen” od nasilja sudsko-tužilačke vlasti.

„Nikad se nije desilo da se poslanici lišavaju slobode, čak ni u novijoj posleratnoj istoriji Crne Gore, a da o tome ne odlučuje parlament”, izjavio je Krivokapić, prenosi Tanjug.

Kao iskusni parlamentarac, Krivokapić kaže da parlament ne čine zidovi zgrade već duh koji u njemu vlada i da se snaga parlamenta i narodna volja oličavaju u činjenici da „poslanici mogu da govore slobodno i ono što glasno ne smeju reći građani”. Pogotovu je, kaže, to važno u zarobljenim državama po nalazu EU i u autokratijama kakva je Crna Gora već izvestan period.

„Cilj rušenja parlamenta je iskazan kroz već čuvenu formulaciju DPS-a da vlada parlamentarna diktatura, jer je on samostalno donosio odluke oko Tare, Termoelektrane…, kad je sprečavana pohara narodnih dobara Crne Gore”, podsetio je.

Povezujući to sa političkom korupcijom i kupovinom poslanika on navodi primere „kupovine članova SDP-a i posle uništenja Pozitivne i kupovine Darka Pajovića”. To su, po Krivokapiću, dva primera najdrastičnije političke korupcije.

Kao posebno važno, Krivokapić je naveo da parlament više ne funkcioniše kao nezavisna, ključna grana vlasti, jedina koja je neposredno birana i to potkrepljuje tvrdnjom da je skupština sada kao, kako kaže, radno telo DPS-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak