Bunt na ulicama urodio plodom, Makron odustao od ekonomskih mera

N1info 05.12.2018 17:20
Bunt na ulicama urodio plodom, Makron odustao od ekonomskih mera


Bilo je potrebno 17 dana bunta na ulicama francuskih gradova da predsednik Emanuel Makron odustane od nekih mera svoje ekonomske politike.Posle neuspešnog pokušaja pregovora sa predstavnicima pokreta "žutih prsluka", a u nadi da će time smiriti situaciju, francuska vlada suspendovala je na šest meseci spornu odluku o povećanju akciza na gorivo.

Dok se razčišćava haos posle rušilačkih protesta, demonstranti su i danas blokirali neke saobraćajnice, pristup benziskim pumpama i ulaz u deo srednjih škola i univerziteta širom Francuske. Treba biti gluv i slep da ne čujete ili ne vidite ovaj bes, rekao je u obrazloženju suspenzije akciza francuski premijer.

"Ova odluka, koja odmah stupa na snagu, mora da vrati red i mir u zemlji. Moraju nam dozvoliti da započnemo stvarnu diskusiju o glavnim pitanjima, koja se iskristalisala u proteklih nekoliko nedelja", rekao je premijer Eduar Filip.

Situaciju komplikuje činjenica da nema političkih institucija koje bi posredovale: Žuti prsluci nemaju vođe. Sindikati i nekada dominantne stranke u dubokoj su krizi. Socijalisti i konzervativni republikanci se, nakon katastrofalnih poraza na proteklim izborima, još nisu oporavili. Ko će onda da smiri situaciju?

"Ne, mislim da predlog vlade da se ukinu takse nije dovoljan. Mi smo izuzetan pokret, imamo više zahteva. Tu su penzioneri, mladi ljudi, zahtevi radnika. Problem kupovne moći. Dakle, mislim da to nije dovoljno, i mislim da bi Vlada trebalo da napraviti korak nazad i ponudi više", kaže demonstrant Loik Henekvin.

Rastom jaza između bogatih i siromašnih i padom životnog standarda, nezadovoljna je mnogo veća grupa od vozača. Neki zvaničnici su ranije nagovestili moguće povećanje minimalne zarade. Filip danas nije dao nikakvo obećanje u tom smislu, ali Vlada i dalje razmatra uvođenje vanrednog stanja.

"Moraju da se razmatraju sve opcije da bi se održao javni red i mir", rekao je portparol vlade Benjamin Grivo.

Iako proteste podržava čak 70 odsto Francuza, od levih anarhista do fašista na ekstremnoj desnici, neki građani svedoče o rušilačkom besu demonstranata. Njateža situacija je bila u, inače, mirnom gradiću Le Pi-an-Vele, 500 kilometara udaljenom od Pariza.

Vlasti i pojedini mediji težište prebacuju na štetu pričinjenu tokom protesta. Za vlast je mnogo opasnije približavanje vatre bunta školama i univerzitetima. U Francuskoj ima još onih koji pamte 1968.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak