NATO: Vojska Kosova - moguće opasne posledice

Mondo 05.12.2018 17:07
NATO: Vojska Kosova - moguće opasne posledice


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da pokušaj vlasti u Prištini da Bezbednosne snage Kosova, protivno savetima NATO saveznika, pretvore u armiju "može imati ozbiljne posledice po evro-atlantske integracije Kosova".Stoltenberg je rekao i da bi u takvom slučaju, Savet NATO morao da preispita ravan prisustva Kfora na Kosovu.

Generalni sekretar Atlantskog saveza je upozorio takođe da carine Prištine od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH "izazivaju nove podele" i da "takvi koraci dovode dijalog Beograd-Priština, uz posredovanje EU, u još težu situaciju".

On je pozvao Prištinu i Beograd da se uzdrže od provokativnih mera i poruka.

Za pokušaj da se BSK pretvori u armiju je "sad loš trenutak" i promena mandata BSK može da se učini samo saglasno Ustavu, uz konsultacije s članicama NATO i drugim saveznicima i uz učešće svih činilaca na Kosovu, rekao je Stoltenberg na završetku zasedanja šefova diplomatija NATO u Briselu.

Čelnik NATO je podvukao da prištinske vlasti sad to nastoje da učine,"suprotno savetima mnogih NATO saveznika i bez uključivanja svih činilaca" i ponovo predočio da, ukoliko bi došlo do promene mandata BSK, "NATO bi morao da preispita ravan angažovanja na Kosovu".

On je to rekao pošto su šefovi diplomatija Atlantskog saveza zajedno s visokom predstavnicom Federikom Mogerini razmotrili "saradnju sa Zapadnim Balkanom", područjem "od ključne važnosti za evropsku bezbednost", kako je to izjavila Mogerini. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak