Miroslavljevo jevanđelje u decembru pred posetiocima

Politika 04.12.2018 16:51
Miroslavljevo jevanđelje u decembru pred posetiocima


Najstariji sačuvani srpski ilustrovani ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine propisala je Narodna biblioteka Srbije inače zadužena za zaštitu stare i retke knjige.Imajući to u vidu, ne bi trebalo propustiti priliku da se u Narodnom muzeju tokom decembra meseca vidi ovaj spis – to će biti moguće svake subote, počev od danas, do kraja godine, kao i u petak 7. decembra.

Jevanđelje, koje se i čuva u Narodnom muzeju u Beogradu (jedan od listova je u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu), nastalo je osamdesetih godina 12. veka. Pisano je na pergamentu, na staroslovenskom jeziku, srpske redakcije i raške ortografije i sastoji se od 181 lista u kožnom povezu.

Po svom sastavu je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja, dok njegov kožni povez nije prvobitan, već je verovatno iz 14. veka, a pretpostavlja se da je preuzet sa nekog drugog rukopisa.

Zapis na poslednjem listu spisa govori da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje, a smatra se da je dijak Gligorije, čiji se potpis nalazi na poslednjem ispisanom listu, pisar ili minijaturista knjige. Jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, od juna 2005. upisano je na listu Uneska „Pamćenje sveta”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak