Svet suočen s najgorom krizom od 1947. godine

RTV 04.12.2018 11:39
Svet suočen s najgorom krizom od 1947. godine


Glavni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO), Roberto Azevedo, rekao je da se slobodna trgovina u svetu suočava s 'najgorom krizom' od 1947. godine i da trenutni protekcionistički talas preti slobodnoj trgovini.Glavni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO), Roberto Azevedo, rekao je da se slobodna trgovina u svetu suočava s "najgorom krizom" od 1947. godine i da trenutni protekcionistički talas preti slobodnoj trgovini.

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu gde se održava samit G20 rekao je za BBC da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za celi multilateralni trgovinski sistem od GATT-a (Opšteg sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio STO) 1947".

"Ovo je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela saradnje, načela nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno", rekao je Azevedo, preneo je Index.hr.

Kako je istakao, "način komunikacije" između Kine i SAD mora se prebaciti iz "pretećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rešenja".

SAD i STO su trenutno u sporu zbog Žalbenog tela koje rešava trgovinske sporove između zemalja.

SAD blokira nova imenovanja u to telo jer preispituje njegovu ulogu, čime to telo jedva funkcioniše.

U slučaju da se taj spor uskoro ne reši, rešavanje trgovinskih sporova između zemalja moglo bi biti paralizovano već od iduće godine.

Azevedo je rekao kako zemlje STO raspravljaju o "Planu B" kako bi izbegli kolaps Žalbenog tela te kako bi ono moglo nastaviti s radom. "Naravno da će veliko pitanje biti hoće li SAD biti deo tog Plana B ili ne? Ako ne bude, rekao bih da će rešavanje sporova sa SAD-om biti ugroženo", zaključio je Azevedo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak