Veliko zagađenje vazduha u Sarajevu

RTV 04.12.2018 11:36
Veliko zagađenje vazduha u Sarajevu


U Sarajevu je i jutros, treći dan za redom, izmereno veliko zagađenje vazduha, a Indeks kvaliteta vazduha je, kao i tokom noći, okarakterisan kao opasan, prenosi portal Klix.ba.Nakon sinoćne rekordne zagađenosti, aparati Američke ambasade u Sarajevu i jutros pokazuju opasno zagađenje u glavnom gradu BiH, a u 07.00 izmereno je 363 AQI.

Članovi Kolegijuma Skupštine Kantona Sarajevo o zagađenju će raspravljati na sednici Skupštine u sredu, navodi sarajevski portal.

Stručnjak za kvalitet vazduha Martin Tais ranije je istakao da u Sarajevu dominira povišena koncentracija prašine (PM10 i PM2.5), a da takav stepen zagađenosti može da izazove ozbiljne posledice po celokupno stanovništvo.

Ipak, juče su iz Stručnog tela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha Kantona Sarajevo saopštili da, prema odredbama Plana interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno ne postoje uslovi predviđeni za proglašenje jedne od epizoda iz pomenutog plana.

Za sada se njihove preporuke odnose na ograničeno kretanje na otvorenom za osetljive kategorije kao što su trudnice, starije osobe, deca predškolskog uzrasta i hronični bolesnici na koje ovako zagađen vazduh ima najviše negativnog uticija.

Podsećanja radi, Sarajevo je u nedelju bio najzagađeniji grad na svetu sa indeksom kvaliteta vazduha od 268 jedinica, kako je saopštila američka vlada na osnovu podataka koje prikuplja iz gradova u kojima su smeštene ambasade SAD.

U saopštenju RTRS tim povodom stoji da je Sarajevo u nedelju u 14.00 sati bilo zagađenije i od Pekinga, čiji je indeks kvaliteta vazduha iznosio 242.

U istom saopštenju izdato je i upozorenje da "vrednost indeksa kvaliteta vazduha između 201 i 300 može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme", uz objašnjenje da Ambasada SAD u Sarajevu poseduje opremu za praćenje kvaliteta vazduha, ali da se ti podaci mogu razlikovati od ostalih monitora koji se nalaze u Sarajevu i da se oni ne mogu primeniti na celi grad.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak