Srbija dobija novu instituciju - 'primarne dilere'

B92 04.12.2018 10:54
Srbija dobija novu instituciju - 'primarne dilere'


U Srbiji će krajem 2019. zaživeti nova finansijka institucija - 'primarni dileri' koja će se baviti razvojem tržišta hartija od vrednosti i njihovom trgovinom.Cilj je smanjenje javnog duga države ispod 50 odsto.

"Primarni dileri" su finansijske institucije koje će izabrati Ministarstvo finansija kako bi se bavili HoV, radili na unapređenju primarnog i sekundarnog tržišta hartija, na poslovima unapređenja koji se tiču javnog duga, a u saradnji sa državom.

"Uvođenjem primarnih dilera očekujemo da se poboljša realizacija i uslovi zaduživanja na primarnom tržištu kao i da se podstakne likvidnost tržišta državnih hartija od vrednosti, ublaži rizik refinansiranja duga i na kraju dodatno razvije sekundarno tržište državnih HoV", objašnjavaju u Ministarstvu finansija za Tanjug.

Ideja je da se tokom sledeće godine izrade planovi i procedure, odnosno, da se definišu uslovi ko će i pod kojim uslovima moći da obavlja ove poslove u Srbiji.

Naredne godine će, kažu, početi konsultacije s predstavnicima MMF-a o uvođenju primarnih dilera a "očekuje se da aktivnost primarnih dilera počne krajem 2019, odnosno početkom 2020. godine".

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je preporuka MMF-a da u prvom periodu od osnivanja bude od pet do deset "dilera" u Srbiji.

Za sada nije predviđeno da strane kompanije mogu da se bave ovim poslom, bilo da je reč o bankama ili drugim finansijskim institucijama.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak