7 proverenih saveta za zdrave zube: Kako se domoći boljeg osmeha?

Cosmopolitan 03.12.2018 17:38
7 proverenih saveta za zdrave zube: Kako se domoći boljeg osmeha?


Razbijamo sve mitove i otkrivamo savete kako da imate savršen osmeh!Kaže se da su oči ogledalo duše, a šta je sa osmehom? Njega možemo nazvati „ogledalom uz pomoć kojeg ćete dobiti sve što želite, brže nego drugi“. Istraživanja pokazuju da se ljudi s lepim osmehom doživljavaju kao atraktivniji i uspešniji, a nedavna anketa je pokazala da 71% žena i 58% muškaraca svoje partnere bira po njihovom osmehu. Iz tog razloga, predlažemo da sledeći tekst čitate pažljivo...

Električne četkice, isplate li se?

Najefektivnije su one koje koriste sonične vibracije „jer uklanjaju mrlje na zubima bolje nego ručne četkice, i od električnih koje se samo rotiraju“, kaže kozmetički stomatolog Kevin Sands. Mnoge imaju ugrađeni tajmer zadužen da obezbedi sigurnost da ste zube četkali dovoljno dugo. Ukoliko se odlučite na korišćenje električne četkice, obratite pažnju na to da njene čekinje budu mekane i da je promenite na svaka 3 meseca.

Da li kućni LED izbeljivači za zube imaju efekta?

Da! „LED svetlo samo po sebi neće promeniti boju vaših zuba, ali kada ga koristite uz aktivni sastojak za izbeljivanje, kao što je hidrogen peroksid, LED deluje kao katalizator koji uklanja mrlje bolje“, objašnjava stomatolog Mark Lovenberg.

A šta raditi sa tvrdoglavijim mrljama?

Može biti da se uopšte ne radi o mrljama jer proces starenja i kisela hrana mogu dovesti do toga da se spoljašnji sloj zuba, takozvana zubna gleđ, ošteti, i da je umesto nje vidljiv zapravo drugi sloj strukture zuba koju zovemo dentin, tvrdi Lovenberg. „Dentin je prirodno žućkast ili smeđ i ne može se izbeliti peroksidom.“ U ovom slučaju jedino pomažu krunice ili navlake.

Da li je vaš rastvor za ispiranje siguran?

Alkohol, koji nalazimo među sastojcima konvencionalnih „vodica za ispiranje“ daće vam onaj neodoljivi osećaj čistoće, ali ako ga koristite svakodnevno, može isušiti tkivo, što pak može uzrokovati loš zadah, kaže Sands. Listerinov rastvor sa oznakom „Zero“ ne poseduje alkohol u svom sastavu pa je idealan izbor za vašu svakodnevnu rutinu.

Aktivni ugalj

„Ovaj prirodni izbeljivač apsorbuje čestice koje uzrokuju obojenost zuba i nežno ih otklanja“, kaže Lovenberg. Isprobajte pastu za zube koja sadrži ugalj, zašto ne?

Korektor za zube

Baš kao i korektor za podočnjake u olovci, ovaj „make-up za osmeh“ zapravo fotošopira zube i daje im trenutni efekat belih zuba. Praktično, složićete se?

Mućkanje ulja

Ali doslovno, „mućkanje ulja u ustima 10 minuta svaki dan smanjiće upale usne šupljine i napraviti detoks zuba“, kaže Sands. 

Zube operite posle...

Šumskog voća

Ova voćna poslastica sadrži tamne pigmente, „antocijane“ koji se lepe za zube i čine da izgledaju tamnije.

Testenine

Pasta se lepi za površinu zuba i pretvara u šećer.

Suvog voća

Vlakna sadržana u sušenom voću na zube i oko njih talože šećer.

A evo i rešenja za „neplanirane situacije“

Pod time mislimo: kada prespavate kod nekoga nenadano. Ove male tabletice u ustima se otapaju u tečnost koja osvežava dah, i koja se mućka u istima, i proguta (sigurno je, bez brige). Za razliku od žvake ili bombona, ove tabletice ne kamufliraju zadah, već sadrže posebne molekule koje neutrališu mirise do 4 sata. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak