'Farenhajt' Majkla Mura premijerno u Beogradu

B92 03.12.2018 17:03
'Farenhajt' Majkla Mura premijerno u Beogradu


U Domu omladine Beograda u utorak 4. decembra od 18 časova premijerno će biti prikazan novi dokumentarni film Majkla Mura 'Farenhajt 11/9' u 2i Film distribuciji."Farenhajt 11/9" predstavlja provokativan i komičan pogled na vreme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma se odnosi na dan proglašenja Trampa kao novog predsednika SAD (9. novembar).

U sredu 5. decembra od 18 časova biće održana još jedna premijerna projekcija u Domu omladine Beograda, a film kreće u redovnu bioskopsku distribuciju od 6. decembra.

Nakon premijere 4. decembra, publika će imati priliku da učestvuje u debati "Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga?", što je ujedno i ključno pitanje ovog filma. U razgovoru učestvuju eminentni govornici iz oblasti politike, filma i medija: Ivan Vujačić, profesor ekonomije i bivši ambasador u SAD (2002-2009), Veljko Lalić, osnivač i urednik Nedeljnika, i Janko Baljak, redovni profesor na FDU i filmski i televizijski reditelj.

Tribinu moderira Ana Martinoli, vandredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti. Učesnici debate razgovaraće o važnim pitanjima koje pokreće još jedan Murov dokumentarac. Koliko je Donald Tramp simptom globalnih političkih procesa zasnovanih na populizmu, dominaciji nacionalnog identiteta i besu prema establišmentu? Da li, kao građani (i glasači), danas imamo poverenja u političke institucije, kako da se ono ojača ili ponovo uspostavi? Ko je sve olakšao i omogućio fenomen "predsednik Donald Tramp"? Šta danas znači politička odgovornost i ko za nju garantuje?

O ovim i drugim pitanjima razgovaraćemo sa eminentnim gostima, a publika će imati priliku da postavi pitanja i učestvuje u razgovoru.

Majkl Mur je najpoznatiji je dokumentarista na svetu i autor najunosnijeg dokumentarnog filma svih vremena "Farenhajt 9/11" iz 2004. godine , kao i filma "Ludi za oružjem" za koji je 2003. osvojio Oskar za najbolji dokumentarni film. Čak i s ovakvom titulom, postoji još vrlo malo stvari koje čak i ovaj provokativni filmski autor može reći o Trampu koje nisu bile beskrajno ponavljane u medijima od proglašenja rezultata izbora 2016. do danas.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak