Francuski premijer počeo konsultacije o merama zbog protesta

N1info 03.12.2018 16:48
Francuski premijer počeo konsultacije o merama zbog protesta


Francuski premijer Eduar Filip objaviće nove 'mere' posle konsultacija koje vodi ove nedelje oko krize nastale posle nasilnih protesta pokreta 'Žuti prsluci', saopštila je francuska vlada. Filip je počeo konsultacije povodom krize sa šefovima partija.Kako se navodi u saopštenju vlade, on će u utorak popodne primiti predstavnike pokreta "Žuti prsluci", koji su spremni da razgovaraju s vladom. Vlada je takođe najavila da će u sredu na ovu temu biti rasprava u parlamentu i u četvrtak u Senatu. 

U saopštenju se navodi da će na osnovu tih razgovora i onih vođenih prošle nedelje premijer objaviti mere čiji je cilj da se omogući mirno odvijanje okupljanja i osigura održavanje reda i poštovanje zakona. Premijer Filip će se u utorak pre podne sastati s grupom poslanika vladajuće partije LREM da razmeni mišljenja s najvećom grupom u parlamentu, navodi se u saopštenju. 

Više od 100 ljudi je povređeno u glavnom gradu Francuske, a 412 je privedeno u subotu kada su bili najnasilniji urbani protesti u Francuskoj u više godina, kada su paljena vozila, lomljeni izlozi i grafitima ispisana Trijumfalna kapija. Od 412 privedenih njih 378 zadržano u pritvoru. 

Predsednik Emanuel Makron je juče odmah po povratku sa samita Grupe 20 u Buenos Ajresu održao hitan sastanak o bezbednosti s Filipom. U subotu je bio treći uzastopni vikend nereda za vreme protesta "Žutih prsluka" u Parizu.

Državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Nunjez rekao je danas da "nije na dnevnom redu" pitanje uvođenja vanrednog stanja posle izbijanja nasilja na demonstracijama "žutih prsluka". Uvođenje vanrednog stanja je "jedna opcija među drugim ali to pitanje nije trenutno na dnevnom redu, razmatramo celokupne mere", rekao je Nunjez u raztovoru za RTL. 

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je izgledao kao da ne isključuje tu mogućnost u subotu. 

Vanredno stanje bilo je uvedeno u Francuskoj posle terorističkih napada u Parizu 2015, kao i posle nereda u novembru 2005 u predgrađima Pariza. Ono je ukinuto 30. oktobra 2017. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak