Dačić: Ne mogu da verujem da ne mogu da utiču na Prištinu

Politika 03.12.2018 16:17
Dačić: Ne mogu da verujem da ne mogu da utiču na Prištinu


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da od posete evropskog komesara Johanesa Hana očekuje da pokaže da li međunarodna zajednica može da utiče na Prištinu ili ne.„Ja prosto ne mogu da verujem da tako moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu, to mi deluje kao lažna priča”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, navodeći da je dobro što Han odlazi u Prištinu.

Dodao je da Hanu želi uspeh i da ne sumnja u njegove dobre namere, ali da nije siguran kako će se završiti.

Upitan da li očekuje da će Han na Kosovu „lupiti šakom o sto zbog svega što se dešava” rekao da ne zna da li će on to učiniti i da ne bi da pretpostavlja šta može da se desi.

„Ovde je na probi ne samo to kakve ko ima karakterne osobine u smislu nastupa, već da li međunarodna zajednica može da kontroliše Prištinu ili ne”, rekao je Dačić i dodao da poruke međunarodne zajednice Prištini nisu sporne, ali da od njih nema rezultata.

Dačić je rekao i da će Srbija biti konstruktivna i da ne želi da se svađa i inati sa bilo kim.

„Ali ako neko misli da to što mi u svetu govorimo da ne treba da se vrši priznanje Kosova - provokacija za Prištinu, ako bismo tako gledali, mi bismo sve zemlje koje lobiraju za priznanje Kosova trebalo da smatramo za neprijatelje”, rekao je on.

Šef diplomatije je ponovio da Beograd želi da se nastavi dijalog, ali da ga ne može biti bez ukidanja bezumnih mera, koje su, kaže, ušle u fazu ekstremizma jer Priština ne može da ostvari svoje političke ciljeve.

On je dodao da postoje i ideje i zahtevi da Beograd prestane da utiče da zemlje širom sveta da povlače priznanje kako bi Priština na šest meseci ukinula takse, kao i da se vrši pritisak da Vučić nastavi pregovore a da takse ostanu na snazi.

„Ne znam kakve to veze ima jedno sa drugim. Mi želimo dijalog, ali mora da bude smislen i da se dobro zna šta se želi”, rekao je Dačić.

On je rekao da je trenutna situacija neodrživa i da nije u skladu sa politikom regionalne stabilnosti i saradnje.

„Ovo je bes zbog toga što im ne ide od ruke, ali oni moraju da shvate da ne mogu da ostvare ciljeve dok se ne vrate za pregovarački sto i dok se ne razgovara sa Beogradom, to je i naš cilj”, rekao je Dačić.

Kaže da bi, imajući u vidu ljude koji kažu da će ukinuti takse kad Srbija prizna Kosovo, takvu političku realnost trebalo da prihvate sve zemlje kao neprijateljski stav prema Srbiji, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak