Kritika Dodiku: Dejton nije švedski sto

Mondo 03.12.2018 16:13
Kritika Dodiku: Dejton nije švedski sto


Visoki predstavnik Valentin Incko ocenio je kao nerealan zahtev predsedavajućeg Predsedništva BiH, Milorada Dodika, za zatvaranje kancelarije OHR na čijem je čelu."Mislim da to uopšte nije realno. Postoji više razloga, aposeban je što sam 6. novembra u Savetu bezbednosti UN u Njujorku dobio punu podršku, između ostalih, i Rusije, u tome da sam poslednji autoritet za interpretaciju Dejtonskog sporazuma. Kako bi se Dejtonski sporazum tumačio ili interpretirao, ako mene nema?", rekao je Incko Glasu Amerike.

Kako je istakao, Dejtonski sporazum je celina, a jedan od njegovih aneksa predviđa i postojanje OHR, kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Incko je podsetio da su novoizabrani članovi Predsedništva BiH 20. novembra dali zakletvu da će, između ostalog, u potpunosti poštovati ovaj sporazum.

"U potpunosti poštovati znači da Dejtonski sporazum nije švedski sto", kategoričan je visoki predstavnik u BiH.

On je podsetio i na činjenicu da je Veće za implementaciju mira (PIC) usvojilo “Program 5+2”, odnosno niz uslova i ciljeva koje organi vlasti u BiH moraju ispuniti i ostvariti pre zatvaranja OHR.

Jedan od tih uslova je pozitivna procena političke situacije, a na pitanje novinara da li je visoki predstavnik taj koji procenjuje, Incko je potvrdio da to radi u saradnji sa Većem za implementaciju mira.

Incko je dodao da to veće odlučuje o tome ko će biti sledeći visoki predstavnik i da li će ga uopšte biti.

"Znam da lokalni akteri imaju neke svoje želje. Dodik je rekao i da ne želi strane sudije u Ustavnom sudu BiH. No, oni su kategorija koja je bila u Dejtonu od samog početka. Dakle, troje stranih sudija je u izvornom Dejtonu, koji su potpisali Milošević, Koljević i drugi", naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Incko je poručio da je prvi koji zagovara da u "BiH imamo manje Dejtona, a više Brisela", dodavši da je naglašavao potrebu brzog kandidatskog statusa za BiH, nakon čega bi se razmatralo članstvo u EU. On je naglasio da u BiH, bez obzira na članstvo, mora jačati vladavina prava, kako putem OHR, tako i putem EU.

Incko je rekao da mu je drago, što i pored svih razlika, svi članovi Predsedništva BiH imaju identične stavovi o napretku BiH, razvoju, približavanju Briselu i slično.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak