Provizija na kartice kao u EU

Novosti 02.12.2018 13:11
Provizija na kartice kao u EU


Posle istrage antimonopolske komisije, "Masterkard" odlučio da snizi međubankarske naknade. Nove, niže tarife, od 0,2 i 0,3 odsto vrednosti transakcije, primenjivaće se od 17. decembraKONAČNO će međubankarske provizije na platne kartice "pasti" na evropski nivo. Posle istrage koju je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula protiv "Masterkarda", ova kartičarska kuća je odlučila da od 17. decembra snizi naknade na 0,2 i 0,3 odsto vrednosti transakcije debitnim i kreditnim karticama, što je nivo u zemljama Evropske unije.

Trenutno, prema podacima centralne banke, prosečna međubankarska naknada za kartice u Srbiji iznosi 1,1 odsto za debitne, dok je za kreditne i iznad dva procenta. Kartičarske kuće bi i Zakon o međubankarskim naknadama trebalo da natera da od 17. decembra smanje naknade. Ipak, zakon im daje i mogućnost da naknade tokom prvih šest meseci iznose maksimalno 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice. Od 18. juna iduće godine naknade treba da budu usaglašene sa evropskim nivoom: 0,2 odsto za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice.

"Masterkard" je odlučio da taj postupak ubrza i šest meseci ranije svede svoje naknade na nivo koji ima u zemljama Evropske unije. U Komisiji za zaštitu konbkurencije kažu, za "Novosti", da su utvrdili da je dostavljen predlog obaveza dopušten, blagovremen i da ga je podnelo ovlašćeno lice.

- Saglasno odredbama člana 58. Zakona, Komisija je na svojoj internet stranici objavila obaveštenje o podnošenju predloga da je organizacija "Masterkard" spremna da doborovoljno preuzme obavezu da izmeni visinu međubankarskih naknada i pozvala sve zainteresovane strane da dostave svoje stavove na predlog obaveza "Masterkarda". Po okončanju ove faze u postupku, Savet Komisije će se izjasniti da li prihvata predlog "Masterkarda" ili nastavlja pokrenuti postupak.

U kompaniji "Masterkard" za "Novosti" potvrđuju da su Komisiji predložili novi nivo naknada.

- "Masterkard" u potpunosti podržava razvoj integrisanog tržišta bezgotovinskih plaćanja u Srbiji, koje podstiče konkurenciju, inovacije i sigurnost, a potrošačima, trgovcima i celokupnom finansijskom sistemu donosi različite koristi - ističu u ovoj kući.

Komisija je čitav postupak pokrenula jer je pretpostavila da "Masterkard" određuje minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu, koje primenjuju banke u Srbiji, odnosno nekoliko puta više nego u EU. Kako dalje proizlazi, trgovci koji prihvataju plaćanje platnim karticama trošak trgovačke naknade uračunavaju u maloprodajnu cenu koju prenose na potrošače, nezavisno od toga da li je plaćanje izvršeno platnom karticom ili gotovinom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak