Stanari 'ulice horora' u Novom Sadu ponovo u strahu

Blic 01.12.2018 14:08
Stanari 'ulice horora' u Novom Sadu ponovo u strahu


Stanari novosadske ulice Mikole Kočiša, u kojoj se skupljaju narkomanski zavisnici zbog blizine Metadonskog centra, ponovo su u strahu. Zavisnici koji se drogiraju pored ulice ili u žbunju između kuća, prodaju drogu i pokušavaju da provale u kuće, svakodnevna su slika ove ulice.Posle pisanja "Blica", ulica je sređena, žbunje isečeno, ali su narkomani ostali. Iako im je obećavano da će Metadonski centar biti iseljen iz njihove ulice, to nije učinjeno. Međutim, stanari sada imaju novu muku. Ispred Metadonskog centra podignuta je ograda i sada se zavisnici od droga okupljaju na trotoaru i samoj ulici.

Stanari ulice kažu da im je izmeštanje Centra obećao gradonačelnik Miloš Vučević, a da su im iz Kliničkog centra Vojvodine obećali da će korisnici Metadonskog centra ulaziti na glavni ulaz, kuda prolaze svi pacijenti Klinike za psihijatriju.

Međutim, ništa od toga se nije desilo. Ograda je podignuta, stavljena je kapija sa strane Ulice Mikole Kočiša kroz koju se sada ulazi u Centar po terapiju.

"Sad ih ne možemo obići nikako!"

- Narkomani sada ne samo da ulaze kroz našu ulicu, nego su se zbog ograde pomerili, pa više nisu ispred Centra, nego stoje na trotoaru ili saobraćajnici gde čekaju terapiju. Sad ih ne možemo obići nikako! Nije mi jasno zašto oni ne mogu da ulaze kao i svi ostali pacijenti i zašto ih smatraju za građane drugog reda. Deca se tek sada boje kada idu u školu jer moraju da prolaze bukvalno između zavisnika. Na ulici se deca opet naravno ne igraju. Mi smo i dalje za to da se Centar izmesti iz ove lokacije te da krenemo sa normalnim životom - rekao je stanar ove ulice S. B.

On dodaje da se sutuacija posle ranijeg pisanja "Blica" poboljšala. JKP "Zelenilo" održava zelene površine, policija češće dolazi, ne pravi se više toliki haos u ulici, ali je "kritična masa" stalno pred vratima.

Dizanjem ograde problem im se samo pomerio 20 metara bliže kućama. U prepiskama sa Metadonskim centrom dobili su odgovor da se i oni slažu da se ulaz iz Ulice Mikole Kočiša mora zatvoriti, ali na tome je ostalo.

Odgovor gradonačelnika koji je obećao preseljenje, kojem se i dalje nadaju, još čekaju, a iz pokrajinske vlasti, posle tri meseca čekanja dobili su obaveštenje da "Centra nema", jer je ukinut naziv, pa valjda nema ni problema.

Promenili ime centru i - "rešili" problem

- Povodom vašeg obraćanja obaveštvamo vas da "Metadonski centar" kao organizaciona jedinica ne postoji, jer je januara 2018. godine završen projekat "Centar za dnevni tretman zavisnika" koji je realizovao KCV, pa se ne može govoriti ni o kakvom izmeštanju "metadonskog centra". Lečenje pacijenata sa opijatskom zavisnošću sprovodi se na odeljenji Klinike za psihijatriju - glasi odgovor pokrajinske vlasti.

Kako smatraju stanari ulice, sve je isto kao pre, isti objekat, ista klinika, isti doktori i pacijenti, samo je završen projekat kojim je ta zgrada bila nazivana Metadonski centar.

KCV: Brinemo o bezbednosti i pacijenata i komšija

KCV je uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo obezbedio novac i osmislio projekat podizanja ograde. Nenad Erdeljan, šef tehničke službe KCV, ranije je izjavio da ova ustanova brine o bezbednosti svih pacijenata, ali i svojih komšija.

- Ograda mora da zadovolji sve uslove, ako treba da prođe neko vozilo ili ako se desi nepredviđena situacija. Da li će kroz ta vrata prolaziti korisnici Metadonskog centra trenutno nije pitanje za tehničku službu - izjavio je Erdeljan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak