Vesić: Pre ili kasnije ćemo doći do istorijskog sporazuma

Blic 01.12.2018 14:05
Vesić: Pre ili kasnije ćemo doći do istorijskog sporazuma


Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić izjavio je danas da je siguran da će Srbija pre ili kasnije doći do istorijskog sporazuma sa Prištinom i dodao da je on važan za mir na Balkanu.Vesić je na TV Pink rekao da je dobro da se Srbija konačno kao zemlja bavi time da pridobijemo saveznike ističući da to sjajno radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mi smo zemlja koja u svakom trenutku ima na raspolaganju mogućnost pritiska na albansku stranu, ali put koji je izabrao (predsednik Aleksandar) Vučić jedini je mogući da pridobijemo saveznike u medjunarodnoj zajednici kako bismo rešili problem koji postoji - rekao je Vesić.

On je dodao da Srbija prvi put ima političara koji je svestan težine problema i svestan da se problem mora trajno rešiti, jer, kako navodi, status kvo ne odgovara nikome, a naročito ne Srbiji.

Na pitanje šta očekuje od posete komesara EU Johanesa Hana Prištini, odgovorio je da ne očekuje ništa, jer EU da je htela i mogla, ona bi već naterala Prištinu da povuče takse koje je povećala za proizvode iz centralne Srbije.

- Ništa se nije desilo što bi Prištinu nateralo da povuče takse. Svi se deklarativno izjašnjavaju da su protiv taksi, ali mislim da niko nije toliko naivan da misli da vlast u Prištini može da radi protiv volje svih onih koji su ih priznali - rekao je Vesić i dodao da očigledno neko misli da na taj način Srbiju treba naterati da prizna Kosovo.

Vesić: Pre ili kasnije ćemo doći do istorijskog sporazuma 

Na pitanje da prokomentariše oslobađajuću presudu komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za zločine nad Srbima, Vesić je rekao da ništa drugo od suda u Sarajevu nije ni očekivao.

- Očigledno da je jedino Srbija zemlja koja je osudila one koju su počinili zločine i to pokazuje da smo spremni da priznamo kada nešto pogrešimo, a nažalost drugi nisu - rekao je Vesić.

Kada je reč o dešavanjima u Crnoj Gori, Vesić je rekao da mu je žao što pokušavaju da izgrade identitet na anisrpstvu, podsetivši da je Srbija mirno prihvatila njihovu odluku o nezavisnosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak