Umro Džordž Buš Stariji

RTV 01.12.2018 13:53
Umro Džordž Buš Stariji


Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini. Portparol porodice Buš, Džim Mekgrat, izjavio je da je Buš preminuo sinoć nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu.Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik.

Prethodno je u dva mandata bio potpredsednik za vreme Ronalda Regana, a bio je i šef Centralne obaveštajne agencije (CIA). Popularnost mu je naglo porasla sa uspehom SAD u Zalivskom ratu 1991. godine, naveo je AP.

Uprkos popularnosti koja je zbog toga dostizala i rejting od 90 odsto među građanima, bio je kritikovan da je zapostavio pitanja iz unutrašnje politike i na izborima 1992. godine ga je pobedio Bil Klinton, navodi BBC.

Pre nego što je počeo da se bavi politikom 1964. godine, bio je avijatičar u Drugom svetskom ratu i naftni tajkun. Bušova supruga Barbara preminula je pre osam meseci, podseća AP.

On je u aprilu primljen u bolnicu zbog infekcije, nedelju dana nakon smrti supruge. Rojters navodi da je Buš živeo duže od bilo kog od njegovih prethodnika.

Klinton: Zauvek zahvalan zbog prijateljstva sa Bušom

Bivši američki predsednik Bil Klinton saopštio je da će zauvek biti zahvalan zbog prijateljstva koje je stvorio sa Džordžom Bušom Starijim i da će ga se sećati po velikoj dugovečnoj službi zemlji.

Klinton, koji je Buša pobedio na predsedničkim izborima 1992. godine, naveo je u saopštenju da se uvek divio njegovoj "urođenoj pristojnosti" i privrženosti porodici i supruzi Barbari.

Podsetivši da je Buš bio predsednik, potpredsednik, da je više godina proveo u vojsci i bio u Kongresu, Kini, UN i CIA, Klinton je konstatovao da je retko ko imao tako veliki opseg javne službe, preneo je AP.

Saučešće Gorbačova povodom smrti Džordža Buša

Poslednji lider bivšeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izrazio je danas "iskreno saučešće" porodici preminulog predsednika SAD Džordža Buša Starijeg i svim Amerikancima.

Gorbačov, koji je blisko sarađivao s Bušom krajem 1980-ih i početkom 1990-ih na okončanju Hladnog rata, istakao je njegove sposobnosti kao političara i njegove lične osobine.

"To je bio doba velikih promena koje su zahtevale veliki stepen odgovornosti od svih. Rezultat je bio kraj Hladnog rata i trke u naoružavanju", rekao je Gorbačov ruskoj agenciji Interfaks.

Istakao je i da on i njegova supruga Raisa "veoma cenili pažnju, ljubaznost i jednostavnost Džordža i Barbare Buš, kao i drugih članova njihove velike, prijateljske porodice", prenosi AP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak