Raskopan BG: U Ulici Strahinjića bana fontana, bez parkinga u centru

B92 01.12.2018 13:11
Raskopan BG: U Ulici Strahinjića bana fontana, bez parkinga u centru


Radovi na uređenju nekoliko ulica u centru Beograda traju uprkos lošem vremenu.Trenutno su raskopani delovi grada biće nakon rekonstrukcija spremni da dočekaju stanovnike grada, ali i turiste.

Tako se trenutn rade prilazi Skadarliji, a radovi se odvijaju u delu Ulice Strahinjića bana između Francuske i Skadarlije, kao i deo od Strahinjića bana do Džordža Vašingtona.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je nedavno da su u Ulici Strahinjića bana zamenjene sve instalacije, a sprovedene su i one za novo osvetljenje, i dekorativno i ulično. Kako je rekao, taj deo pretvara se u pešačku zonu, a u toku je i poločavanje te ulice kamenim pločama i kamenom kockom.

"Što se tiče Skadarske, kaldrma će biti produžena do Džordža Vašingtona. Na taj način će Skadarlija konačno dobiti ulaze kakve treba da ima takva značajna zona. Ona je već odavno svojom popularnošću i lokacijom kao turistička atrakcija prevazišla svoju fizičku veličinu", rekao je Folić.

Dodao je da je neophodno da se i prostori kojima se prilazi Skadarliji urede i učine prijatnijim, zbog čega je urađena i Zetska ulica, a nakon nje su došli na red i Strahinjića bana i ulaz iz Džordža Vašingtona, dok su u toku radovi na ulici Emilijana Josimovića, odnosno prilazu s Trga Republike, koji će dobiti novi drvored i novi pločnik.

Folić kaže da osim kamenih zastora na trotoarima i kolovozu, u Ulici Strahinjića bana treba očekivati još novina.

"Biće postavljena nova fontana, parkinzi za bicikle, novi mobilijar, te sve što prati ovakvo uređenje. Sve se radi po standardima koje je Grad Beograd potpisao", kaže Folić.

Grad, po ugledu na evropske prestonice, teži tome da u centur bude sve manje automobila, napominje Folić.

"U Siminoj i u Ulici Emilijana Josimovića će i dalje biti omogućeni kolski saobraćaj i parkiranje iza Doma vojske, ali samo dok se ne uradi garaža na Trgu Republike. Uređenje ulice Cara Uroša počelo je pre dve nedelje. Trenutno se radi na pretresanju kocke", naveo je Folić i dodao da je kaldrma važan element centralne gradske zone.

Folić i dodao da će u okviru ovog uređenja biti rekonstruisane i četiri raskrsnice - Ulice Cara Uroša sa Ulicom Zmaja od Noćaja, sa Jevremovom, Jovanovom i sa Strahinjića bana.

"Saobraćajnica će biti podignuta u nivo sa pešacima, jer je tu zona 30, i na taj čin će ne samo deklarativno i s vertikalnom signalizacijom već i samim uređenjem ulice biti data prednost pešacima. Majke sa kolicima neće više morati da se muče oko silaska i penjanja na kolovoz, a automobili će u zoni raskrsnica imati navoz na dugačke ležeće policajce. To je sada proba i ako se pokaže kako treba, tako ćemo i sa celim Dorćolom", naveo je Folić.

To, kako je rekao, znači da će u zoni 30 da se naprave te transformacije raskrsnica u duhu naše hijerarhije u saobraćaju, čime će pešaci dobiti prioritet u odnosu na automobile.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak