Filmovi sa Balkana osvojili svet

Politika 30.11.2018 12:53
Filmovi sa Balkana osvojili svet


Jedan od brojnih značajnih domaćih i inostranih kulturno-umetničkih festivala svakako je Festival autorskog filma (FAF), 24. po reduZajednički imenitelj aktuelnog filmskog stvaralaštva s područja Balkana – koje je, kulturološki posmatrano, šire i od geografskog i od političkog – jeste napuštanje klasične filmske forme i oslonac na lični pogled, lični intimni doživljaj, sažela je na jučerašnjoj konferenciji za novinare svoje utiske rediteljka Tamara Drakulić, članica žirija programa „Hrabri Balkan” u okviru ovogodišnjeg 24. Festivala autorskog filma (FAF).

Prema njenim rečima, tih 12 uglavnom kratkih filmova prikazanih u ovoj selekciji objedinjuje još nešto: oni nisu neposredno „društveno angažovani” već se važnim temama bave iz sopstvenog ugla, koristeći sopstveno iskustvo kao glavni element filma. To je potvrdio i rad mladog rumunskog reditelja Andrijana Imparacela koji je, koristeći antički mit o Prokrustovoj postelji, u svom istoimenom filmu pokazao kako pogubno mogu da deluju sopstvena ograničavajuća moralna i vrednosna načela primenjena i na sebe i na druge. On je novinarima rekao da će se, naravno, potruditi da ga prikaže na što više festivala, ali da se ne nada nagradama, jer je reč o veoma nekonvencionalnom, „prljavom” filmu.

Drugi član žirija, filmski kritičar Ivan Velisavljević istakao je da se i na ovom FAF-u može videti zašto je Balkan u poslednje tri decenije postao jedan od najrelevantnijih regiona u svetskoj kinematografiji, osvojivši praktično sve najvažnije filmske nagrade i nekoliko Oskara.

Novinarima se juče obratila i ekipa programa „ASID pop” koji je ove godine prvi put dobio svoje mesto na FAF-u u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. Akronim ASID označava udruženje nezavisnih francuskih sineasta osnovano sa ciljem da pomaže distribuciju autorskih filmova koji ne stižu u komercijalne bioskope, a „ASID pop” je zamišljen kao neka vrsta radničkog univerziteta: svaka projekcija je propraćena razgovorom reditelja sa kolegom iz ove asocijacije o načinu nastanka i snimanja filma i učešćem publike u debati o tumačenju filma ili temi kojom se bavi. Ovoga puta debata će obuhvatiti dve teme: „Nema razlike između istorijskog filma i filma naučne fantastike” i „Likovi i stvarne ličnosti: a šta kada bismo glumce uveli u stvarnost”. Osim autora filmova prikazanih u selekciji „ASID pop” An Aliks („Nešto se dešava”), Klementa Šnajdera („Nasilna želja za srećom”) i Lorana Beku-Renara („Umorne od rata“) u razgovoru će učestvovati i Morgan Poke i Vladimir Perišić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak