Odbačen sporazuma UN o migracijama – Lajčak podneo ostavku

N1Info 30.11.2018 12:28
Odbačen sporazuma UN o migracijama – Lajčak podneo ostavku


Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je podneo ostavku, pošto je slovački parlamenta odbacio sporazum UN o migracijama, saopštilo je slovačko Ministarstvo spoljnih poslova.Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak i bivši predsednik Generalne skupštine UN (GS UN) odlučio je da podnese ostavku u znak protesta zbog odluke slovačkog parlamenta da odbaci sporazum UN o migrantima, javili su slovački mediji, pozivajući se na izvore iz ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Lajčak odlučio se za ostavku, podstaknut današnjom odlukom parlamenta koji je s 90 glasova za odbacio sporazum o migracijama, objavio je slovački portal Spektator, navodeći da su u Ministarstvu najavili dodatne informacije nakon što se Lajčak sastane s premijerom Peterom Pelegrinijem i predsednikom Andrejem Kiskom.

Lajčak je bio predsednik GS UN kada je sporazum o migracijama prihvaćen, a već ranije zapretio je ostavkom ako ga njegova zemlja ne prihvati.

Sporazum UN o migracijama do sada su odbacile Italija,Poljska, Austrija, Slovačka, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael, Australija i Sjedinjene Države.

Sporazum je nastao nakon najvećeg priliva migranata u Evropu od Drugog svetskog rata, kada su mnogi bežali od konflikata i siromaštva s Bliskog istoka, Afrike i drugih područja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak