Ove namirnice ne držite u frižideru

Mondo 29.11.2018 22:44
Ove namirnice ne držite u frižideru


Mnogi misle da će namirnice biti svežije ako ih drže u frižideru, pa tu odlažu i ono što ne bi trebalo da stoji u frižideru.Možda vas je, recimo, mama naučila da držite banane u frižideru kako bi bile svežije, a onda vam je, na primer, koleginica rekla da to ne bi trebalo da radite.

Neki i automatski svu hranu stavljaju u frižideru pod parolom, hladnije je, verovatno i svežije. Ipak, neke namirnice ne bi trebalo da držite u frižideru.


Hleb

Hleb će se osušiti brže ako ga držite u frižideru, što definitivno nije ono što želite.

Držite hleb na suvom mestu – korpa za hleb je sasvim dobar izbor.


Lubenica

Leti gotovo nema većeg zadovoljstva nego kad zagrizete hladnu lubenicu, ali stručnjaci kažu da je bolje da je ne držite u frižideru – barem dok je ne isečete.

Isečenu lubenicu uvijte u foliju i stavite u frižider.


Banane

Kada kupite banane, verovatno želite da ih stavite u frižider kako bi što duže bile sveže – ali, sačekajte nekoliko dana.

Banane rastu u egzotičnim krajevima gde je klima mnogo toplija, a njihove ćelije nemaju prirodnu odbranu protiv hladnoće. Ako su zelene i stavite ih odmah u frižider, uopšte neće sazreti do kraja. Umesto toga, postaće tamne jer enzimi razbijaju nutrijente.

Ako su banane zrele, možete da ih držite u frižideru.


Paradajz

Mnogi vole da iz frižidera izvade svež i hladan paradajz i naprave salatu.

Kako stručnjak Harold Mekgiu svojoj knjizi "O hrani i kuvanju" objašnjava, držanje paradajza u frižideru oštećuje membrane, utičući na ukus i teksturu.

Drugim rečima, paradajz će izgubiti ukus, verovatno će biti vodenastiji i nezreo. Umesto toga, držite paradajz nekoliko dana na radnoj površini u kuhinji kako bi bio ukusniji.


Krompir

Ovo je jedna od namirnica koju baš nikad ne treba da držite u frižideru jer to može da ih ošteti.

"Najvažnije je da krompir ne držite u frižideru. Kada ih tu držite, skrob u krompiru se pretvara u šećer. Kada ga pečete ili pržite, ovi šećeri se kombinuju sa aminokiselinom asparaginom i proizvode akrilamid, koji se smatra štetnim", kažu stručnjaci.


Med

Med ne može da se pokvari, tako da nema potrebe da ga držite u frižideru. Štaviše, na niskim temperaturama će početi da se kristališe. To znači da ćete umesto divnog prilično tečnog meda imaćete tvrdi kristalizovani med.


Crni luk

Luk je najbolje držati na suvom. U frižideru će pre satruliti, a i uticaće vam na ukus drugih namirnica.

Dakle, držite luk podalje od frižidera i čuvajte ga na tamnom i suvom mestu. Isto važi i za beli luk.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak