NAJNOVIJI adut moćne kompanije iz Volfsburga "Folskvagena" terenac "tuareg" ima zadatak da u najbržem rastućem segmentu automobilskog tržišta, nemačkom gigantu obezbedi što pozamašniji deo kolača.

U Srbiji, prisutan nešto više od mesec dana, ovaj "terenac" je, od samog spektakularnog predstavljanja na Topčideru (među zvanicama je bio i legendarni engleski atletičar Sebastijan Kou) izazvao ogromno interesovanje.

Nemci su sa ovakvim adutom, smelo zakoračili u svet prestižnih, luksuznih terenaca, koji predstavljaju, rekosmo, trenutno najpopularniju kategoriju automobila skoro na svim tržištima u Evropi i svetu.

"Folksvagen" ( "Porše SCG") je za specijalizovane novinare organizovao "Touared product expirience 2018" izabravši dvodnevnu test vožnju od Beograda do Borskog jezera, uz posetu manastiru Ravanica, Krupajskom vrelu, zatim manastiru Gornjak (prvi dan).

Drugog dana ruta je išla od Borskog jezera do Beograda preko "Feliks Romulijane", najznačajnijeg arheološkog nalazišta pod zaštitom Uneska, nadaleko čuvene carske palate imperatora Galerija i Vrela Grze koje predstavlja još jedan biser naše turističke ponude.

Dok se naša "carska kočija" šepurila između zidina "Feliks Romulijane", počelo je i prvio sabiranje utisaka.Jer, ovaj automobil , zaista, ostavlja bez daha i predstavlja izuzetno tehnološki naprednu,skladno izvajanu, moćnu drumsku krstaricu.

Pod haubom ovog terenca nalazi se izuzetni trolitarski turbo dizelaš sa šest cilindara. Ergela, koju teško da je imao i moćni rimski imperator, od 286 "konja" nosila nas je ne samo auto-putem već i krivudavim , seoskim putevima oko Zaječara, obroncima Rtnja,lako, uzbudljivo.

Volkswagen Touareg: 'Carska kočija' iz Volfsburga

Već na auto-putu, pri maksimalno dozvoljenoj brzini od 130 km na čas, "Folksvagenov" instruktor nam pomaže da shvatimo "sa čime raspolažemo".

- Slobodno pustite ruke sa volana, "tuareg" će sam...Nije baš najprijatnije, par trenutaka, ali kada shvatite da će "tuareg" bez problema, mnogo brže od vas reagovati, smanjiti brzinu, držeći uvek najoptimalnije rastojanje, da će se, ako zatreba i sam zaustaviti i bezbedno parkirati u zaustavnu traku, nelagodnost nestaje i počinjete da bezrezervno verujete svom "drugu na drumu".

Volkswagen Touareg: 'Carska kočija' iz Volfsburga

Novi "tuareg" , pruža uz obilje snage i još veću količinu luksuza. Vrhunska sedišta sa masažom ,hlađenjem, grejanjem, neverovatni audio sistem sa 14 zvučnika i "subvuferom" , samo su deo opreme ovog terenca.

Ogromni tač-skrin ekran od 15 inči, jednostavan izbor režima vožnje,farovi kao sa "Marakane" , sistem "najt-vižn" koji u mraku, koristeći sistem infracrvenih kamera, radara, senzora može da vidi i šćućurenog zeca pokraj puta...

 
Volkswagen Touareg: 'Carska kočija' iz Volfsburga

"Tuareg" će vas upozoriti i na ljude pokraj puta, na vozila koja dolaze iz bilo kog pravca, a ako zatreba i zaustaviće se.

U slučaju opasne situacije usporiće, upaliti sva četiri žmigavca, zategnuće pojaseve, zatvoriti (ako je otvoren) veliki stakleni krov...

Da bi smo vam bolje dočarali mogućnosti "tuarega" detalj iz vožnje.

- Šta bi se desilo kada bi pri ovoj brzini (130 km na čas) aktivirali dugme elektronske parkirne kočnice - piitamo instruktora "Folksvagena" koji je sa nama u kolima?

Volkswagen Touareg: 'Carska kočija' iz Volfsburga

Probajte...Posle malo nećkanja,ustezanja, neverice,poslušasmo...

"Tuareg!" prvo zvučnim signalom "proverava" da li stvarno želite da zaustavite vozilo povlačeći elektronsku ručnu kočnicu..a onda, prodrma volan,počne da koči sva četiri točka , i bezbedno vas zaustavlja, čak ako proceni da treba vodi do zaustavne trake...

- Cilj ovog dvodnevnog karavana je bio da novinarima iz relevantnih medijskih kuća, kroz Moravsku Srbiju, na atraktivnoj ruti predstavimo novi "tuareg" prevalivši oko 800 kilometara - rekao je Milan Lazić direktor "Folskvagena" za Srbiju - Sa novim "tuaregom" kompanija "Folksvagen" je definitivno postavio nove standarde ceo koncept i strategija je da se vozila digitalizuju. Mi u novom "tuaregu" možemo da vidimo već sada mnogo toga.

Pre svega, istakao je Lazić tu je unutrašnjost vozila, uređaj "vižn kokpit", nova kontrolna tabla, ekran od 15 inči, infotejtment sistem...

Cena ovog vrhunskog automobila, sa trolitarskim turbo benzinskim motorom kreće od 58,758 evra pa sve do 95.000 evra , naravno sve u zavosnosti od paketa oprema za koja se kupac odluči.


TEHNIČKI PODACI

Dužina: 5.008 mm

Širina: 2.193 mm

Visina: 1.717 mm

Motor: 3.0 V6

Turbo dizel

Zapremina: 2.967 ccm

Snaga: 286 KS

Menjač: 8-stepeni, automatski

Prosečna potrošnja: 6,6 litara

Emisija CO2: 173 g/km

Cena: OD 58,758