Porošenko pozvao NATO da pošalje brodove u Azovsko more

N1info 29.11.2018 14:26
Porošenko pozvao NATO da pošalje brodove u Azovsko more


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je članice NATO saveza da pošalju brodove u Azovsko more, nakon što je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda nedaleko od Krima.Porošenko je u intervjuu nemačkom "Bildu" rekao da je Nemačka jedan od najbližih saveznika Ukrajine i da se u Kijevu nadaju da su "NATO države spremne da pošalju mornaričke brodove u Azovsko more da bi podržale Ukrajinu i pružile sigurnost".

NATO je partner Ukrajine, ali ta zemlja nije njegova članica.

Alijansa je ranije pozvala Rusiju da oslobodi brodove i njihove posade i napomenula da "stoji uz Ukrajinu", prenela je agencija DPA.

Porošenko je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju.

"Jedini jezik koji on razume je solidarnost zapadnog sveta", rekao je Porošenko i pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

On je dodao da postoje dokazi koji sugerišu da Rusija planira novu kopnenu ofanzivu protiv Ukrajine i da je Kijev pokazao svojim partnerima satelitske snimke koji to potvrđuju.

Moskva je ranije saopštila da su ukrajinski brodovi narušili državnu granicu Rusije i ignorisali upozorenja da prekinu opasne manevre pre neo što su zaplenjeni.

Putin je opisao događaj na ulazu u Kerčki moreuz kao manju epizodu na granici koju je orkestrovao Porošenko zbog slabog rejtinga uoči izbora u Ukrajini sledeće godine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak