Pomoć svima ili samo penzionerima sa manjim čekovima

Novosti 29.11.2018 13:42
Pomoć svima ili samo penzionerima sa manjim čekovima


Šta očekuje najstarije u 2019. i da li primanja opet mogu da budu povećana? Treba usvojiti zakon po kom će se penzije uvećavati od 2020. Koliko je pravično da se pomoć odobrava penzionerima sa višim primanjimaTEK što su legli prvi uvećani čekovi i najavljena nova jednokratna pomoć u iznosu od 3.000 dinara za najstarije, već se spekuliše o mogućnostima za dalje uvećanje penzija i u narednoj godini. Da li je realno i kakve su ekonomske mogućnosti da se to stvarno i dogodi teško je u ovom trenutku sa sigurnošću reći, ali po mišljenju srpskog ministra finansija Siniše Malog, to je apsolutno realno, ako naša ekonomija bude rasla po stopi od 3,5 do četiri odsto sledeće godine.

On je nedavno naglasio da Vlada zajedno sa MMF radi na novoj formuli za indeksaciju penzija i najavio njenu primenu od 2020. godine.

- Pre fiskalne konsolidacije penzije su se dva puta godišnje usklađivale sa inflacijom. Sa puno optimizma ulazimo u 2019. i činimo sve da se i dogodine stvore uslovi za povećanje plata i penzija, jer to i jeste osnov naše politike - rekao je Mali.

S druge strane, profesor dr Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da je moguće da u narednoj godini fiskalna kretanja budu nešto povoljnija od planiranih, što bi, po njemu, stvorilo mogućnost da se povećaju neki rashodi državi ili da se smanje porezi.

- Ako bi fiskalna kretanja bila povoljnija od plana, to bi prvenstveno trebalo iskoristiti za smanjenje poreza, jer bi se na taj način privredi ostavilo više sredstava za investiranje - kaže profesor. - To je uslov da se u narednim godinama ostvari snažan rast BDP, a time i održiv rast plata i penzija. Investicije su u Srbiji i dalje niske, a naročito su niske domaće privatne investicije, koje su ključne za visok i dugoročno održiv rast privrede. Plate u javnom sektoru u narednoj godini ne bi trebalo dodatno povećavati jer su one već drugu godinu zaredom povećane za devet odsto, što znači da rastu brže i od BDP i od plata u privatnom sektoru, što nije ni ekonomski održivo ni pravično.

Pomoć svima ili samo penzionerima sa manjim čekovima

Slično tome, objašnjava prof. dr Arsić, i penzije su ove godine povećane za pet procenata, dok povećanje za narednu iznosi u proseku oko sedam odsto. Prosečno povećavanje čekova biće čak nešto brže od rasta plata u privatnom sektoru u narednoj godini, tako da ne postoji ekonomsko opravdanje za dodatno njihovo povećanje.

- Sa obzirom na to da su penzije za narednu godinu već povećane za sve penzionere od pet do 25 procenata, ne postoji opravdanje za dodatno uvećanje - objašnjava naš sagovornik. - Međutim, u narednoj godini bi trebalo usvojiti zakonsko pravilo po kome će se penzije povećavati počev od 2020. godine.

Što se tiče najava da bi najstariji u Srbiji i u narednoj godini mogli u dva navrata da dobiju jednokratnu pomoć, profesor Arsić naglašava da je dugoročno održiva samo ona politika koja podstiče privredni rast, a to znači da bi eventualni fiskalni prostor trebalo da se iskoristi za smanjenje poreza.

- Ako bi i nakon smanjenja poreza postojao fiskalni prostor, mogla bi se razmotriti dodela jednokratne pomoći penzionerima koji imaju niske penzije - kaže sagovornik "Novosti". - Ne bi bilo pravično, da se u zemlji u kojoj polovina zaposlenih zarađuje manje od 40.000 dinara mesečno, jednokratna pomoć odobrava penzionerima koji primaju više od tog iznosa.

Što se tiče visine jednokratne pomoći, ona bi, po njegovom mišljenju, mogla da iznosi četiri do pet hiljada dinara. Bilo bi dobro da bude diferencirana, odnosno da veću pomoć dobiju penzioneri koji imaju manje penzije. S obzirom na to da penzijski fond još uvek ima vrlo visok deficit, sredstva za ovu pomoć bi se obezbedila iz budžeta Srbije, odakle se još uvek finansira trećina penzija.

RAST CENA

JEDNA od mogućnosti za uvećanje penzija u narednom periodu, koju predlaže prof. dr Arsić, bi bila da čekovi prate prosek rasta cena i zarada. To znači da ako inflacija u nekoj godini iznosi tri odsto, a zarade rastu za sedam procenata, onda bi se penzije u toj godini povećale za pet odsto. Ovakav način povećanja penzija doprineo bi dugoročnoj održivosti penzijskog sistema u Srbiji, a bio bi i pravičan, jer bi penzioneri učestvovali u plodovima ekonomskog napretaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak