Božićni vašar u Beču: Miris punča za praznike

Novosti 28.11.2018 22:37
Božićni vašar u Beču: Miris punča za praznike


Najčuveniji vašar ispred Gradske kuće (Rathaus) otvara se uvek uz trube, govor gradonačelnika i najlepše studentkinje, koja se, poput anđela, spušta sa krovaRINGIŠPIL uz muziku, kuvano vino i mnogo slatkiša - božićni vašari u austrijskoj prestonici otvaraju se u petak 16. novembra.

Najčuveniji vašar ispred Gradske kuće (Rathaus) otvara se uvek spektakularno uz trube, govor gradonačelnika i najlepše studentkinje, koja se, poput anđela, spušta sa krova. Mirisne arome cimeta i božićne pesme horova širiće se sa ovog vašara do 26. decembra, kada se zatvara 150 tezgi. U prizemlju gradske kuće deca će moći svakodnevno da uživaju u radionicama i pripreme poklone kao što su sveće, ogledala, kolači... Ispred je luna-park, klizalište na 3.000 kvadrata, pošta za slanje pisma Deda Mrazu i veliko drvo sa crvenim srcima ispod kojeg svake godine momci prose devojke.

Tradicija božićnih vašara postoji od 18. veka, a danas Beč organizuje 40 trgova na kojima se uoči novogodišnjih praznika otvaraju tezge i mnogi su tematski poput zelenih, dečjih, kulinarskih i slično. Sredinom novembra se otvaraju i vašari u Vilheminenbergu, Spitelbergu i Božićnom selu ispred bivše bolnice, a tezge će biti otvorene od 10 ujutru do 22 časa uveče.

Ostali vašari, kao što su popularna božićna sela u parkovima baroknih dvoraca Belvedere i Šenbrun, otvaraju se 23. novembra. Istog dana će zamirisati punč i na 70 tezgi na Trgu Marije Terezije oko kojeg su parkirani autobusi sa turistima. Turisti na božićnim varašima pored slatkiša i pereca, austrijskih kolača i kobasica, mogu da kupe i ručne radove i ukrase za jelku. U decembru će početi i rasprodaje u austrijskoj prestonici, a veliki popusti su obično subotom.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak