Loš zadah i crvenilo znak su da ovaj organ ne radi kako treba

B92 28.11.2018 22:26
Loš zadah i crvenilo znak su da ovaj organ ne radi kako treba


Iako se najčešće misli da se oboljenja jetre uglavnom manifestuju svrabom i žutilom kože, postoje i drugi znaci koji ukazuju da sa ovim vitalnim organom nešto nije kako treba, prenosi Health24.Jetra je organ koji može da regeneriše oštećene ćelije, ali posle trajnog oštećenja, ove ćelije se neće oporaviti, što može da dovede do ciroze. Kada se to dogodi, znaci i simptomi oštećenja jetre biće znatno ozbiljniji.

Mnogi simptomi koji upućuju na ozbiljne probleme s jetrom su toliko nespecifični da ih mnogi u početku čak i ne opažaju.

Evo mogućih znakova da sa jetrom nešto nije u redu:

Svrab kože

Verovatno svrab kože nećete shvatati ozbiljno dok ne dođe do osipa. Međutim, do svraba kože može doći i kada se žučni sokovi nađu u krvotoku zbog oštećenja jetre. Kada je vaš žučni kanal blokiran, žučni sokovi stagniraju i vraćaju se u krvotok. Oni se akumuliraju ispod kože i izazivaju svrab.

Pauk vene

Ovo su mali kapilari razgranati u obliku pauka ispod kože. Do toga dolazi zbog povišenog nivoa estrogena u telu, što je indikacija da jetra ne funkcioniše ispravno i da ne metaboliše hormone. Ovo stanje se pojavljuje najčešće na licu i nogama, zbog proširenja arteriola.

Česte povrede i krvarenja

Ako utvrdite da imate povrede češće nego pre i da intenzivnije krvarite kad se povredite, to može da bude znak da vaša jetra nije zdrava. Proteini koji vam trebaju da bi se vaša krv pravovremeno zgrušala više se ne proizvode u dovoljnim količinama.

Loš zadah

Loš zadah može da ukazuje ​​na mnoge zdravstvene probleme, kao što su upala sinusa ili bolesti desni, ali to može da bude i ozbiljan znak koji ukazuje na oštećenje jetre. Neugodan miris iz usta tokom otkazivanja jetre takođe je poznat kao fetorski hepatitis. Naime, javlja se neprijatan miris u izdisaju koji je uzrokovan visokim nivoom dimetilsulfida koji se javlja u krvi kada patite od ciroze jetre.

Hiperpigmentacija lica

Neobično smeđa pigmentacija na licu može se pojaviti ako jetra radi sporo ili nikako ne radi. Kada jetra ne funkcioniše pravilno, estrogen u sistemu se povećava. Ovo oslobađa supstancu tirozinazu, enzim koji sadrži bakar, kako bi se proizvelo još melanina, tj. pigmenta koji izaziva izraženost mrlja na licu ili na drugim delovima tela.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi koji vas svrbe takođe mogu da budu znak oštećenja jetre. Ovo stanje se javlja kao posledica abnormalnog nivoa hormona u krvi.

Manjak koncentracije

Dve najznačajnije funkcije jetre su detoksikacija i davanje energije telu. Kada je krv preopterećena toksinima, što je posledica oboljenja jetre, mozak može da bude direktno pogođen. Ako uparite to sa sporom metabolizacijom energije, doći ćete do odgovora zašto se brzo umarate i zašto gubite koncentraciju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak