Dan srpskog jezika u Rumuniji

RTS 28.11.2018 14:38
Dan srpskog jezika u Rumuniji


U Kulturnom centru Saveza Srba u Temišvaru, u okviru 13. dana srpske kulture koje organizuju Savez Srba u Rumuniji i Generalni konzulat Republike Srbije, 21. novembra održana je svečanost povodom Dana srpskog jezika u Rumuniji.Dan srpskog jezika u Rumuniji (21. novembar) ustanovljen je donošenjem zakona u Parlamentu Rumunije 6. septembra 2016. godine, simbolizujući dan na koji je 1826. godine, Dimitrije Pantić Tirol, temišvarski pisac i publicista, obavestio Vuka Karadžića da je novim pismom štampao prvi broj „Banatskog almanaha", jedne od prvih publikacija na srpskom jeziku.

Svečanoj akademiji su, pored brojne publike, prisustvovali potpredsednik Matice srpske i predsednik Skupštine „Vukove zadužbine" dr Miodrag Maticki, direktor „Vukove zadužbine" dr Slavko Vejinović, predsednik upravnog odbora zadužbine „Dositej Obradović" prof. dr Dušan Ivanić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović i generalni konzul Vladan Tadić.

Besedu o Srpskom jeziku održao je prof. dr Dušan Ivanić, a nakon nastupa hora Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović" iz Temišvara, koncert je održao Simfonijski orkestar „Gvardija" iz Požarevca sa solistkinjom Martom Blagojević.

Istom prilikom posetioci su mogli da vide izložbu bukvara štampanih u Rumuniji, među kojima najstarije izdanje datira iz 1723. godine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak