Pozorišne muke Sergeja Trifunovića

Politika 28.11.2018 14:14
Pozorišne muke Sergeja Trifunovića


Povodom promene repertoara takmičarskog programa pozorišnog festivala u Aleksincu, Udruženje dramskih umetnika Srbije reagovalo saopštenjemPovodom Odluke Festivalskog odbora sedmog Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu da predstavu „Utopljena duša”, u kojoj igra Sergej Trifunović, a koju je u takmičarski program selektovao njegov otac Toma Trifunović, zameni drugom predstavom, saopštenjem je reagovalo Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS).

„Obrazloženje da je repertoar takmičarskog programa Festivala promenjen 'zbog eventualnog sukoba interesa' predstavlja besmisleni izgovor. Jedini razlozi zbog kojih se sve ovo desilo, a što, nažalost, nije retko, jesu niski udvorički, politički, vanumetnički razlozi onih koji su ovakvu odluku doneli.

Kada se nešto zabranjuje uglavnom je to od nekog koji tako dokazuje da verno i savesno služi vlasti”, navodi se u saopštenju UDUS-a uz napomenu: 

„Činjenica da je predstava 'Utopljena duša' Beogradskog dramskog pozorišta zamenjena predstavom 'Na tragu' istog pozorišta otvara vrlo, vrlo duboko pitanje oko koga nema nesuglasica. Dakle, u predstavi 'Utopljena duša' maestralnu ulogu ostvario je Sergej Trifunović. I, znamo, nije mu to jedina. Naprotiv. On je, ispostavilo se, kolateralna šteta sopstvenog humanitarnog rada i sopstvene hrabrosti, koja se kod umetnika valjda podrazumeva, da javno iznese i brani sopstveno mišljenje. Koliko god se neko slagao ili ne sa njegovim mišljenjem, činjenica je da imamo sreću i zadovoljstvo da budemo savremenici umetnika takvog volumena i kalibra. Ne moramo da podsećamo koliko se takvi izuzetno retko rađaju i sreću”.

Imamo li pravo da iz ovih prepoznatljivih vanumetničkih razloga ne dozvolimo talentu da zablista, i više od toga, da nastojimo da ga što je moguće više skrajnemo, pita u svom saopštenju UDUS i navodi da je odgovor ne, nemamo pravo.

„Teorija, praksa i istorija pokazuju – ako nešto ostaje u istorijskim vetrometinama i prolaznosti koja je posve prirodna onda je to umetnost i činjenice koje je tvore. Sergej Trifunović je, bez sumnje, vrhunski umetnik. Ako neko, iz kojih god razloga, želi da svoju sredinu ostavi bez takve vrhunske vrednosti i lepote, onda je to njegova odgovornost. Udruženje zna da prave umetničke vrednosti jesu ono po čemu će nas budućnost pamtiti. A ostaće upamćene i zabrane prema umetnosti i umetnicima”, kaže se još u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak