'Halo' za pacijente

Novosti 28.11.2018 13:51
'Halo' za pacijente


Zdravstveni fond otvorio nacionalni kontakt-centar. Na pitanja o zdravstvenim uslugama odgovara 40 operateraREPUBLIČKI fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) otvorio je u utorak Nacionalni kontakt-centar, u kojem će 40 operatera davati informacije osiguranicima o svim pravima iz zdravstvenog osiguranja i načinima da ih ostvare u sistemu zdravstvene zaštite.

Zdravstveno osigurani, kojih je u Srbiji oko sedam miliona, odgovore mogu da potraže telefonom na broj 0700 333 443, po ceni lokalnog poziva, i na broj 011 735 0 900 za pozive iz mobilne mreže i inostranstva.

Svi dosadašnji kontakt telefoni i mejl adrese filijala i ispostava RFZ0 biće zatvoreni. Nacionalni kontakt-centar radiće od 7.30 do 15.30 radnim danima.

- Otvaranje ovakvog centra je bio jedan od najčešćih zahteva naših osiguranika - kaže profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktor RFZO. - To pokazuje da nisu dovoljno informisani o svojim pravima i mogućnostima da ih ostvare u praksi i zato smo ovde okupili operatere iz naše direkcije, filijala i ispostava koji dobro poznaju regulativu i odmah mogu da daju adekvatan odgovor. U slučaju da im je nešto nejasno uzeće kontakt osiguranika i, telefonom ili mejlom, kako osiguranik želi, daće kompletnu informaciju u roku od 24 sata.

Operateri su podeljeni u šest grupa, a sistem je tako postavljen da osiguranika usmerava na operatera koji je najkompetentniji za oblast iz koje postavlja pitanje. Rad operatera kontrolisaće supervizori, čija je uloga da istovremeno budu i "šaptači", odnosno da ako je to potrebno dopune informaciju koju operater daje osiguraniku o zdravstvenim karticama, listama čekanja, pravima iz zdravstvenog osiguranja, putnom osiguranju...

DNEVNO 80 POZIVA

INFO-linija koju smo sa Ministarstvom zdravlja otvorili pre mesec dana, putem koje osiguranici mogu da se informišu o mogućnostima lečenja u inostranstvu, pokazala je da je ovaj vid komunikacije sa osiguranicima neophodan - kaže dr Sanja Radojević Škodrić. - Dnevno smo, u proseku, imali 80 poziva na broj 011 2053 683, ne odbijajući, naravno, ni osiguranike koji su postavljali pitanja u vezi sa drugim segmentima zdravstvene zaštite.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak