Porošenko upozorava: Preti nam totalni rat s Rusijom

Mondo 28.11.2018 12:59
Porošenko upozorava: Preti nam totalni rat s Rusijom


U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorava na mogućnost rata sa Rusijom.Ratno stanje je na osnovu odluke parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u utorak uveče da je zabrinut zbog mogućnosti totalnog sukoba sa Rusijom, prenosi CNN.

On je na svojoj veb stranici ukazao na ono što je nazvao "snažnim prisustvom ruskih vojnika" duž granice sa Ukrajinom.

"I zato ne želim da iko misli da je ovo tričarija. Država je u opasnosti od totalnog rata sa ruskom federacijom", rekao je Porošenko.

On je danas potpisao odluku o uvođenju ratnog stanja u zemlji, saopšteno je u Kijevu.

Porošenko je u intevjuu za ukrajinsku televiziju rekao da uvođenje ratnog stanja vojsci pruža dodatna ovlašćenja, ali samo u slučaju rata, prenosi sajt Ukrinform.

"Pretnje sa kojima se trenutno suočava Ukrajina zahteva jedintvo ukrajinskog naroda sa ukrajinskim oružanim snagama", rekao je Porošenko.

Rusija je juče na Krim dopremila raketni kompleks.

Na autoputu koji povezuje gradove Kerč i Sevastopolj na Krimu snimljen je vojni konvoj u kojem se nalaze obalski raketni kompleksi "Bal".

Nova kriza između Rusije i Ukrajine nastala je u nedelju kada su tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su da upadnu u ruske vode, zbog čega su ruski brodovi otvorili vatru na njih.

Ubrzo je Kijev teškom artiljerijom započeo masovni napad na civilno stanovništvo Donbasa, pretežno ruske nacionalnosti, a Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine uveo je ratno stanje.

Ruska strana nazvala je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, a EU i NATO su pozvali na deeskalaciju situacije.

Sud na Krimu doneo je odluku o zadržavanju u pritvoru 12 ukrajinskih mornara, uključujući kapetana, zbog narušavanja ruske granice, a u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Sud u gradu Simferopolju saopštio je da će mornari ostati u pritvoru do 25. januara 2019. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak