Srpski gradonačelnici podneli ostavke, čeka se reakcija Prištine

N1info 27.11.2018 18:59
Srpski gradonačelnici podneli ostavke, čeka se reakcija Prištine


Nakon višednevnih tenzija na relaciji Beograd - Priština, ali i Priština - Kosovska Mitrovica, gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova podneli su ostavke, što dodatno komplikuje situaciju nakon podizanja taksi na robu iz Srbije na 100 odsto i prošlonedeljnih hapšenja na severu.O ostavkama se za sada oglasila Evropska komisija ali ne i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je rekao da će se izjasniti sutra, jer danas ima druge obaveze.

Vanredna sednica skupštine opština sa srpskom većinom na severu Kosova bila je kratka i završena je aplauzom.

"Zbog kontinuirane represije koju sprovode kosovske institucije iz Prištine i ugrožavanja ljudskih prava srpskog naroda, ja dolepotpisani gradonačelnik opštine severna Mitrovica podnosim ostavku na mesto gradonačelnika opštine severna Mitrovica", kazao je gradonačelnik Kosovske Mitrovice u ostavci Goran Rakić.

Rakićev potez pratili su i gradonačelnici Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, a prisutni odbornici su potpisivali Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini.

"Organi albanske, prištinske administracije na severu Kosova od danas više ne postoje. Dalje funkcionisanje prištinske samouprave po prištinskom albanskom sistemu na severu Kosova i Metohije obustavlja se", kazao je Dejan Ugrešić, predsednik Skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica.

Na njihov potez reagovala je i Evropska Unija koja je "upoznata sa ostavkama" uz ponavljanje da su prištinske takse "provokativne i uvredljive".

"Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH. Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karaktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu s ciljem normalizacije odnosa", ocenila je Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije.

Bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže da su ostavke opravdani pritisak na Prištinu ali podseća da su Srbi taj princip već primenili mada ne do kraja.

"Oni nisu podneli neopozive ostavke. Ja sam očekivao danas da će i ministri koji su podneli ostavke, mada ne neopozive, koji se i dalje vode kao ministri u Vladi Kosova, da će uputiti pismo Ramušu Haradinaju gde će zatražiti hitno razrešenje. To bi po meni imalo više smisla", rekao je Bogdanović.

Osim ostavki, dan na Kosovu obeležilo je i puštanje iz pritvora sekretarice Olivera Ivanovića Silvane Arsović, koja je prethodno navodno bila osumnjičena za pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo.

Takođe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oficiru za vezu u Prištini Dejanu Pavićeviću, koji se tokom dana uputio u obilazak srpskih enklava, uskraćena policijska pratnja, na koju je do sada uvek ostvarivao pravo.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak