Dačić: Rama je 'ubio' pojam regionalne saradnje

Blic 27.11.2018 18:34
Dačić: Rama je 'ubio' pojam regionalne saradnje


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je albanski premijer Edi Rama jučerašnjim izjavama u Peći 'ubio pojam regionalne saradnje' i najavio da će Srbija i BiH na sledećem sastanku ministara Zapadnog Balkana zatražiti da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi regionalne saradnje.Dačić je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom rekao da je suština svih okupljanja na nivou Zapadnog Balkana bila regionalna saradnja koja je podrazumevala i zajednički ekonomski prostor.

"Na sledećem sastanku ministara Zapadnog Balkana tražićemo da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi regionalne saradnje ili ne", rekao je Dačić.

Naveo je i da će Srbija i BiiH nastupati zajedno, jer je narušena jedna od temeljnih sloboda EU, a to je zajednički ekonomski prostor, te da očekuju od međunarodne zajednice jasne i konkretne reakcije.

Dačić kaže da nema daljih pregovora sa Prištinom dok se ne reši pitanje taksi ističući da je to čvrst stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

"Ako EU i SAD ne mogu da utiču na Kosovo, onda ne znam o čemu imamo dalje da pričamo", rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da se uvođenje takse od 100 odsto na srpske proizvode ne može definisati kao politička ili ekonomska mera, već je jasan neprijateljski stav prema Srbiji i BiH, kao i kršenje CEFTA sporazuma i S S P-a.

Oštro je osudio izjave albanskih zvaničnika, kao i jučerašnje događaje u Peći kada je održana zajednička sednica kosovske i albanske vlade, koji, kaže ministar, potvrđuju da je jasno vidljiva velikoalbanska politika.

"Zamislite da je došlo do susreta predstavnika Srbije i Republike Srpske sa takvim porukama, da ćemo raditi na ujedninjenju, sa pozorišnim momentima kao što je orao na zastavi, sto odsto na slici Rame i jednog ministra, izjava Rame 100 odsto na severu, a nula na jugu", rekao je Dačić.

Naveo je da Srbija nije spremna da učestvuje u farsi i da razgovara o bilo čemu dok su te mere Prištine o taksama na snazi.

Dačić je rekao i da je Evropa pokazala da je licemerna time što ne žele da Kosovu daju viznu livberalizaciju, ali ih podržavaju za Interpol.

"Ovim oni (Albanci) plaše Evropu da će se ujediniti i napraviti problem ako ne dobiju viznu liberalizaciju. Mi smo za to da im se uvede, pa nek vidi EU šsta će sa svojim čedom i monstrumom, svi će da odu tamo, mi možemo da obezbedimo prevoz", rekao je Dačić.

Crnadak je rekao da su mere Prištine nedopustive, ali da Srbija i BiH neće uvesti kontramere, jer bi time dodatno pogoršali situaciju.

"Ovo nije udar samo na ekonomski razvoj regiona i spoljnu trgovinu i ekonomiju, već nešto mnogo gore", rekao je on.

Crnadak je dodao i da Srbija i BiH pozdravljaju izjavu americkog džavnog sekretara Majka Pompea i izjave iz Brisela, ali je i istakao da njihove poruke za sada nisu proizvele nikakav efekat.

Svima u interesu smirivanje situacije u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija zainteresovana da se problemi na relaciji Rusije i Ukrajine rešavaju mirnim putem i da očekuje smirivanje situacije.

"Očekujemo da dodje do smirivanja situacije, to je u iteresu svih", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Igorom Crnatkom.

On je naveo da svi treba da budu zaintersovani da se traže elementi koji mogu doprineti dijalogu, a ne daljoj eskalaciji sukoba.

"Povlačenje priznanja nije glavna tema posete"

Poseta egipatskog ministra spoljih poslova Sameha Šukrija Srbiji nema veze sa eventualnom odlukom te države o povlačenju priznanja Kosova, rekao je danas ministar Ivica Dačić.

"Poseta nije u vezi sa tim. Ako postavljate pitanje da li će se danas to desiti, nije previdjeno da to bude glavna tema razgovora, već prijateljstvo izmedju Egipta i Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom.

On je podsetio da Egipat ne podržava ulazak Kosova u medjunarodne organizacije pre okonačanja dijaloga, te da nije podržao Kosovo ni na glasanju za Unesko i Interpol.

"Ovde je veliko pitanje šta oni treba da povuku, jer mi bar nismo videli pisanu odluku o tome", rekao je Dačić.

Hapšenja na našoj teritoriji ne može biti bez naše saglasnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Branka Milić, optužena za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, ne može biti uhapšena bez saglasnosti Srbije sve dok boravi u srpskoj ambasadi u toj državi.

"Branka Milić je državljanin Srbije, došla je u ambasadu bez našeg znanja o tome šta će uraditi. Ona je dok je bila u ambasadi dobila je obaveštenje da je nadležni sudija doneo odluku o ponovnom odredjivanju pritvora zbog čega je po savetu advokata navela da će da ostane u ambasadi do promene sudske odluke", objasnio je Dačić.

On je dodao da Srbija do sada nije dobila zvaničan zahtev sa crnogorske strane o tome šta se od nas traži - da li da bude privedena, uhapšena...

"Mi smo upitani od strane crnogorskog ministarstva o zvaničnom stavu Srbije o konkretnom slučaju, ali on treba da se temelji na osnovu zahteva koji dobijemo - šta se od nas traži - da li da se privede, uhapsi... To je pitanje kojim bi trebalo da se pozabave pravosudni organi", istakao je Dačić.

Objasnio je da se Branka Milić nalazi na teritoriji Srbije i da joj ne može biti uskraćen boravak, te da sada treba naći najbolje moguće rešenje kako bi se izašlo iz trenutne situacije.

"Nismo bili informisani o tome da ona namerava da ostane u ambasadi", istakao je Dačić.

Branka Milić, optužena za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, poslala je iz ambasade Srbije, gde se nalazi, pismo medijima u kojem je navela da nema nameru da ilegalno napusti Crnu Goru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak