Ukrajina proglasila ratno stanjenje

RTV 27.11.2018 11:10
Ukrajina proglasila ratno stanjenje


Ukrajinski poslanici podržali su danas predlog predsednika te zemlje Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja na period od 30 dana u oblastima koje su najpodložnije eventualnom napadu iz Rusije.Današnjim glasanjem poslanici su, takođe, potvrdili da će Ukrajina održati predsedničke izbore 31. marta, prenosi Rojters.

Ukrinform navodi da je ratno stanje uvedeno u deset regiona Ukrajine.

Glasanje u ukrajinskom parlamentu usledilo je nakon što je Rusija proteklog vikenda zaplenila tri ukrajinska broda, napominje britanska agencija.

Porošenko: Ratno stanje u pograničnim regionima

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je danas poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno samo u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem.

Porošenko je precizirao da će ratno stanje biti primenjeno na samo 10 od ukupno 27 regiona Ukrajine, prenosi AP.

To je rekao uoči glasanja u parlamentu, gde su poslanici velikom većinom, posle petočasovne debate, podržali njegov predlog o uvođenju 30-dnevnog ratnog stanja.

Ratno stanje važi za deset regiona koje je Porošenko identifikovao kao potencijalno najpodložnije eventualnom ruskom napadu.

Ukrinform prenosi da će ratno stanje stupiti na snagu 28. novembra u 09:00 sati po lokalnom vremenu.

Ratno stanje će obuhvatiti delimičnu mobilizaciju i jačanje vazdušne odbrane zemlje, navodi AP.

Mere o kojima je glasao parlament uključuju i nejasno formulisane korake kao što su "jačanje" antiterorističkih mera i "informaciona bezbednosti", zaključuje američka agencija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak