Kvržice ispod kože mogu da rastu, ali nisu opasne

Novosti 26.11.2018 14:50
Kvržice ispod kože mogu da rastu, ali nisu opasne


Zglobovi šake su najčešća meta beningnih promena koji se zovu higromi ili ganglioni, ali se u teoriji mogu naći na, ili u bilo kojoj tetivi ili zglobu stopala, kolena, ramena...POJAVA cistične kvržice ispod kože na ruci mnogima izgleda kao alarmantan zdravstveni problem. Međutim, prema rečima dr Violete Baščarević, hirurga ortopeda, to su benigne izrasline, odnosno higromi ili ganglioni. Zglobovi šake su najčešća meta ovih promena, ali se u teoriji mogu naći na, ili u bilo kojoj tetivi ili zglobu stopala, kolena, ramena...

- Između 60 i 70 procenata svih higroma se javlja u regiji ručnog zgloba sa strane nadlanice - kaže dr Violeta Baščarević iz Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica". - Oko dva do tri puta češće ove izrasline pogađaju žene i to između druge i četvrte decenije života, a neretko se javljaju i kod dece. Veličine su od zrna graška do lešnika, a mogu da budu i veće od pet santimetara.

Naša sagovornica kaže da nije poznato zašto higromi nastaju. Naime, postoji više hipoteza koje objašnjavaju ovaj poremećaj, a jedna od njih je povreda zgloba.

- Ganglion ili higrom obično ne izaziva simptome - kaže dr Baščarević. - U slučaju da ova benigna promena izaziva bol, može da ograniči pokret, ali ne dovodi do patoloških promena zglobnih struktura.

Drugo najčešće mesto gde se higrom često pojavljuje je takođe oko ručnog zgloba, ali sa strane dlana, kao i na brazdi korena prstiju.

- U nekim situacijama, nije moguće običnim pregledom dijagnostikovati higrom i zato se koristi ultrazvuk - kaže naša sagovornica. - Jer, zapaljenje zglobne kapsule i tetiva, određene koštane ili mišićne promene mogu da liče i da se pomešaju sa ganglionom.

U svakom slučaju higrom ili ganglion je cistična, nemaligna tvorevina.

- Pacijentu bi uvek trebalo da se objasni u slučaju ove dijagnoze da promena nije opasna, najviše zato što ona može da menja veličinu - od neprimetne do veličine brazilskog oraha - napominje dr Baščarević.

OPERACIJA

DOKTORKA Violeta Baščarević kaže da je operativno lečenje gangliona najefikasnije. Sa hirurškim uklanjanjem smanjuje se rizik od ponovnog nastanka izrasline.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak