Poslednji Bertolučijev tango

Mondo 26.11.2018 15:33
Poslednji Bertolučijev tango


Slavni italijanski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči preminuo je jutros u 77. godini od raka.Režiser Bernardo Bertoluči (77) preminuo je nakon duge borbe sa karcinomom, prenose italijanski mediji.

Bertoluči je bio poznat po filmovima "Poslednji tango u Parizu", "Poslednji kineski car" i "Sanjari", i bio je ključna figura italijanskog novog talasa, zajedno sa Antonionijem, Felinijem i Pasolinijem.

Bertoluči je poslednju deceniju proveo u kolicima, pošto ga je loše urađena operacija diskus hernije učinila nepokretnim.

Karijeru je započeo ranih šezdesetih prošlog veka, i bio smatran jednim od glavnih likova novog talasa u Italiji, ali je onda "prešao" u holivudski mejnstrim filmom "Poslednji kineski car" iz 1987, koji je osvojio devet Oskara.

Otac, inače umetnik, poznavao je Pjer-Paola Pasolinija i sina je poslao da bude njegov šegrt. Tada se Bernardo zaljubio u film.

Sarađivao je sa Serđom Leonom, a dugi niz godina njegov saradnik bio je direktor fotografije Vitorio Storaro, sa kojim je uradio niz vizualno "zavodljivih" filmova.

"Poslednji tango u Parizu" sa Marlonom Brandom i Marijom Šnajder doneo mu je svetsku slavu, i omogućio da za naredni film, "Dvadeseti vek" u trajanju od čak 300 minuta, angažuje tada najveće zvezde.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak