Nastavnici ponovo razmišljaju o 'šetnji'

Politika 26.11.2018 12:14
Nastavnici ponovo razmišljaju o 'šetnji'


Polugodišnji pregovori o poboljšanju položaja prosvetnih radnika propali su odlaganjem uvođenja platnih razreda za 2020. godinu, pa se juče pominjao štrajk upozorenja, koji bi se održao sledeće nedeljePredstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete najavili su juče na konferenciji za medije u Beogradu moguće organizovanje štrajka upozorenja ispred Vlade Srbije naredne nedelje zbog vesti da se uvođenje platnih razreda, koji će regulisati zarade zaposlenih u javnim službama, odlaže za 2020. godinu.

Sindikalci kažu da time propadaju polugodišnji pregovori koje su vodili sa predstavnicima ministarstava prosvete, državne uprave i finansija o poboljšanju pozicije prosvetnih radnika koju bi zauzeli u platnim razredima. Naglašavaju i da su razočarani što ih niko iz tri ministarstva nije obavestio da se najavljeno usvajanje uredbe o platnim razredima odlaže za godinu dana.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), ističe da im je prema sporazumu iz 2015. godine uvođenje platnih razreda obećano još od 1. januara 2016, a da je sada bez najave pomereno za 2020. godinu. Uredba je, podseća, trebalo da se donese još polovinom septembra, pa je to odlagano ceo oktobar, da bi sada u javnosti predstavnici vlasti najavljivali i njeno odlaganje za godinu dana.

– Pola godine sa nama pregovaraju o njoj, nazivaju nas socijalnim partnerima i sada odjednom – tajac. Pretpostavljam da su predstavnici Vlade Srbije procenili da im se više isplati da povećaju plate nekom drugom nego prosvetnim radnicima.

Očigledno je da će uvoditi samo sektorska uvećanja zarada po profesijama, a upravo su ona dovela do toga da prosvetni radnici budu najgore plaćeni od zaposlenih u javnim službama – tvrdi Jankovićeva i dodaje da naredne nedelje očekuju i prijem kod Muamera Zukorlića, predsednika Skupštinskog odbora za obrazovanje, koji je jedini odgovorio na njihov zahtev za razgovor.

Usvajanje zakona o zaposlenima u javnim službama bilo je najavljeno od nove godine, a u skladu sa tim aktom do početka 2019. trebalo je da bude doneta i Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama. Međutim, Vlada Srbije početkom meseca je odložila usvajanje zakona za godinu dana. Prosvetni radnici polagali su mnogo nade u uredbu jer su se na pregovorima izborili da veći deo njih ipak bude uvršten u željeni deveti platni razred, koji bi im doneo veće zarade. Inače, prema podacima USPRS-a, prosečna nastavnička plata u Srbiji na početku prethodne školske godine bila je 438 evra, dok su zarade osnovno i srednjoškolskog nastavnog kadra u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za dvadesetak evra više u odnosu na ovdašnje.

Sem USPRS-a, jučerašnji skup su organizovali Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

Podsetimo, ove sedmice nezadovoljstvo su iskazali i predstavnici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije. Oni su zatražili povećanje plate zaposlenih u vrtićima za 15 odsto, a ako im se zahtev ne ispuni najavili su jednodnevnu obustavu rada obdaništa ili štrajk ispred Vlade Srbije.

Ljiljana Kiković, predsednica tog sindikata, istakla je u medijima da su „zaposleni u vrtićima diskriminisani”, jer je budžetom za narednu godinu za njih predviđeno povećanje plate od sedam odsto, dok su zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobili uvećanje od devet odsto.

Istovremeno se oglasio i Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, koji je istakao da ne očekuje da predškolske ustanove u prestonici budu deo tog štrajka.

– Prošle godine Beograd je u odnosu na uvećanje na nivou republike dodatno uvećao plate zaposlenima u predškolskim ustanovama za 10,89 odsto. Gledaćemo da to učinimo i u 2019. godini, ako bude finansijskih mogućnosti – najavio je Gak i objasnio da zaposleni u vrtićima, kao i zdravstveni radnici, na primer, nemaju zakonsko pravo na potpunu obustavu rada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak