Crna Gora uvodi ekonomsko državljanstvo

Radio 021 25.11.2018 20:26
Crna Gora uvodi ekonomsko državljanstvo


Program za sticanje crnogorskog državljanstva preko investicija trajaće tri godine, počev od 1. januara 2019, i u tom periodu može se prihvatiti najviše 2.000 zahteva, odlučila je Vlada u Podgorici.Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje uključujući dokaz o poreklu novca namenjenog za uplatu i ulaganja.
 
Potpredsednik Vlade Milutin Simović kazao je da je Vlada odluku o ekonomskom državljanstvu donela s ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija, koje će, prema njegovim rečima, doneti nova radna mesta.
 
"Ekonomsko državljanstvo je odavno prepoznato u brojnim zemljama širom sveta kao važan instrument privlačenja investicija. Ovom odlukom intenziviraćemo razvojne projekte i razvoj nerazvijenih područja", rekao je Simović.
 
Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će novac biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama na severu zemlje.
 
"Aplikanti moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 evra u Primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u Severnom regionu i Centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima. Pored toga, aplikant mora da položi 15.000 evra za aplikaciju za sebe, po 10.000 evra za najviše četiri člana porodice i po 50.000 evra za svakog narednog člana porodice", rekao je Radulović.
 
On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne vidi nijedan razlog da imena investitora koji ulaganjem budu ostvarili pravo na državljanstvo Crne Gore ne budu dostupna javnosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak