Veća taksa za RTS i RTV od 1. januara

Radio 021 25.11.2018 20:22
Veća taksa za RTS i RTV od 1. januara


Taksa za javni servis u naredne dve godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150, a većim delom RTS i RTV će se i dalje finansirati iz budžeta Srbije.  To se navodi u predlogu izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je iz Vlade Srbije stigao u skupštinsku proceduru, prenosi "Danas".
 
Taksa za javni servis i ubuduće će se naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.
 
Podsetimo, Vlada Srbije je privremeno ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa. 
 
Tada je odlučeno da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo vrati finansiranje javnih servisa isključivo putem taksi. 
 
Vlada Srbije ipak je odlučila da se ovakav kombinovani model finanisranja RTS i RTV nastavi do kraja 2020. godine s tim što će taksa koju će plaćati građani biti veća za 70 dinara i iznositi 220 dinara.
 
Prema računici RTS, oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.
 
Nezvanična procena je da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara. Od toga bi RTS pripala 3,1 milijarda, a RTV 900 miliona dinara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak